Bijna 9 op de 10 KMO’s heeft problemen om geschikt personeel te vinden

Karel Van Eetvelt © Belga Image

87 procent van de KMO’s klaagt dat ze problemen heeft om geschikt personeel te vinden. “Leerlingen moeten meer werkervaring kunnen opdoen”, luidt het bij gedelegeerd bestuurder van Unizo, Karel Van Eetvelt.

Uit een enquête van Unizo blijkt dat het vinden van geschikt personeel de grootste hinderpaal is voor kmo’s die willen groeien. Maar liefst 87 procent van de kmo’s klaagt hierover. Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, klaagt aan dat het zo niet verder kan. Dat berichten de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Van Eetvelt pleit ervoor om het onderwijs meer te richten op de arbeidsmarkt. “Leerlingen moeten meer werkervaring kunnen opdoen.”

Nu Vlaanderen zelf meer bevoegdheden in handen krijgt, moet het volgens Van Eetvelt ook maar eens uit zijn met subsidies voor opleidingen die niet sneller tot een job leiden. “En langdurig werklozen, ook als ze twee diploma’s hebben, zou je kunnen verplichten om bijvoorbeeld aan de kassa te gaan zitten.”

De VDAB beaamt dat het met de – vooral technische – knelpuntberoepen niet beter gaat. “Dit schooljaar waren er wel al iets meer inschrijvingen in de technische richtingen”, luidt het. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content