De bedrijven hechten in het bijzonder veel belang aan het behoud van het huidige personeelsbestand. 46 procent van de 200 ondervraagden zal enkel vrijgekomen posities invullen. 28 procent van de HR-managers heeft dan weer plannen om extra posities te creeëren. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringsbedrijf Robert Half.

KMO's in het bijzonder zullen personeel blijven aanwerven. 81 procent van de kmo's zal het komende semester personeel aanwerven, ten opzichte van 66 procent van de grote bedrijven.

Regionale veschillen

Uit de enquête blijkt dat er een aantal opvallende regionale verschillen zijn. Zo zijn 42 procent van de Vlaamse HR-managers bereid om nieuwe positie aan te maken in de eerste helft van 2015, terwijl slechts 18 procent van de Waalse collega's dezelfde plannen heeft.

48 procent van de Brusselse ondernemingen leggen vooral de klemtoon op het invullen van openstaande functies. Dat is vier procent meer dan de Vlaamse ondernemingen.

Uitdagingen

79 procent van de HR-managers vindt het weliswaar uitdagend om gekwalificeerde professionals te vinden. Het ontbreken van de nodige vaardigheden wordt door 74% van de HR-managers aangehaald als de grootste oorzaak voor deze uitdaging.

Ook een gebrek aan technische niche-expertise (48%) en commerciële/zakelijke vaardigheden (26%) bemoeilijken de zoektocht naar geschikt personeel.

"De vraag naar sommige profielen is nog steeds groter dan het aanbod waardoor de zoektocht naar gekwalificeerde professionals, zeker gespecialiseerde profielen, zeer uitdagend en moeizaam kan verlopen. Dat gecombineerd met de extra jobcreatie heeft ook vaak als gevolg dat bedrijven op zoek gaan naar topperformers bij concurrerende ondernemingen. Dat houdt in dat zowel het rekruteren als het behouden van topperformers beide in 2015 een topprioriteit blijven", vertelt Managing Director van Robert Half Belux, Frédérique Bruggeman. (NS)

De bedrijven hechten in het bijzonder veel belang aan het behoud van het huidige personeelsbestand. 46 procent van de 200 ondervraagden zal enkel vrijgekomen posities invullen. 28 procent van de HR-managers heeft dan weer plannen om extra posities te creeëren. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringsbedrijf Robert Half. KMO's in het bijzonder zullen personeel blijven aanwerven. 81 procent van de kmo's zal het komende semester personeel aanwerven, ten opzichte van 66 procent van de grote bedrijven. Uit de enquête blijkt dat er een aantal opvallende regionale verschillen zijn. Zo zijn 42 procent van de Vlaamse HR-managers bereid om nieuwe positie aan te maken in de eerste helft van 2015, terwijl slechts 18 procent van de Waalse collega's dezelfde plannen heeft. 48 procent van de Brusselse ondernemingen leggen vooral de klemtoon op het invullen van openstaande functies. Dat is vier procent meer dan de Vlaamse ondernemingen. 79 procent van de HR-managers vindt het weliswaar uitdagend om gekwalificeerde professionals te vinden. Het ontbreken van de nodige vaardigheden wordt door 74% van de HR-managers aangehaald als de grootste oorzaak voor deze uitdaging. Ook een gebrek aan technische niche-expertise (48%) en commerciële/zakelijke vaardigheden (26%) bemoeilijken de zoektocht naar geschikt personeel. "De vraag naar sommige profielen is nog steeds groter dan het aanbod waardoor de zoektocht naar gekwalificeerde professionals, zeker gespecialiseerde profielen, zeer uitdagend en moeizaam kan verlopen. Dat gecombineerd met de extra jobcreatie heeft ook vaak als gevolg dat bedrijven op zoek gaan naar topperformers bij concurrerende ondernemingen. Dat houdt in dat zowel het rekruteren als het behouden van topperformers beide in 2015 een topprioriteit blijven", vertelt Managing Director van Robert Half Belux, Frédérique Bruggeman. (NS)