Op vraag van minister van Energie Paul Magnette (PS) voerde de CREG een onderzoek hoeveel de winstmarge bedraagt die de stroomproducenten door de Belgische kerncentrales genereren.

Volgens Guido Camps, directeur van de Creg, is het pas voor de eerste keer dat een studie werd gemaakt die gebaseerd is op de werkelijke cijfers - die van 2007 - van de drie nucleaire spelers in de sector. Die spelers zijn met name Electrabel/Suez, SPE en EDF.

Uit de studie blijkt dat de productiekosten van elektriciteit uit Belgische kerncentrales tussen 17 euro per MWh (megawattuur) voor de goedkoopste en 21 euro/MWh voor de duurste actor liggen. Op basis van die productiekosten, de geproduceerde hoeveelheid nucleaire elektriciteit (45,9 TWh (terrawattuur) in 2007) en de marktprijs van elektrictiteit (gemiddeld 60 euro/MWh), komt de CREG tot een geraamde winstmarge van 1,75 tot 1,95 miljard euro in 2007.

De verlengingsinvesteringen om de (afgeschreven) kerncentrales 10 jaar langer open te houden, vergen een investering van 800 miljoen euro, of jaarlijks 80 miljoen euro.

Op vraag van minister van Energie Paul Magnette (PS) voerde de CREG een onderzoek hoeveel de winstmarge bedraagt die de stroomproducenten door de Belgische kerncentrales genereren.Volgens Guido Camps, directeur van de Creg, is het pas voor de eerste keer dat een studie werd gemaakt die gebaseerd is op de werkelijke cijfers - die van 2007 - van de drie nucleaire spelers in de sector. Die spelers zijn met name Electrabel/Suez, SPE en EDF.Uit de studie blijkt dat de productiekosten van elektriciteit uit Belgische kerncentrales tussen 17 euro per MWh (megawattuur) voor de goedkoopste en 21 euro/MWh voor de duurste actor liggen. Op basis van die productiekosten, de geproduceerde hoeveelheid nucleaire elektriciteit (45,9 TWh (terrawattuur) in 2007) en de marktprijs van elektrictiteit (gemiddeld 60 euro/MWh), komt de CREG tot een geraamde winstmarge van 1,75 tot 1,95 miljard euro in 2007. De verlengingsinvesteringen om de (afgeschreven) kerncentrales 10 jaar langer open te houden, vergen een investering van 800 miljoen euro, of jaarlijks 80 miljoen euro.