Beste advocatenkantoor in sociaal recht: Lydian
Lydian werd door de jury van de Trends Legal Awards 2015 geselecteerd als beste advocatenkantoor in sociaal recht.
Lydian’s Employment, Pensions & Benefits praktijk telt veertien advocaten (van wie twee vennoten) en legt zich toe op het arbeidsrecht (outsourcing, herstructurering, harmonisering arbeidsvoorwaarden), geschillenbeslechting, pensioenen, privacy op het werk, beheersing van veiligheids- en gezondheidsrisico’s.
Lydian presenteert zich als een uitdager van de traditionele grote kantoren aan een prijs die 30 tot 40 procent lager is. Bovendien hanteert het alternatieve vormen van verloning, zoals maximum- en/of resultaatsgerichte tarieven. Dat een Belgisch kantoor zonder een geïntegreerd internationaal netwerk succes kan hebben, kan blijken uit Lydians deelname in 2014 aan de ‘Customized Alliance for Nike’. Dat is een internationaal netwerk van 21 advocatenkantoren met lokale expertise (en dikwijls een sterk merk, zoals Charles Russell en Taylor-Wessing). Ze bedienen de sportschoenfabrikant met juridisch advies in zeventien jurisdicties. Lydian werd de exclusieve adviseur voor alle arbeidsrecht en pensioenrecht in deze alliantie.
De jury prijst de “multidisciplinaire aanpak van Lydian”. Het kantoor werkte mee aan de overdracht van het VRT-pensioenfonds van 1 miljard euro aan de Vlaamse overheid. Een andere publieke klant was EVA Inburgering & Integratie, dat 700 personeelsleden van vijftien organisaties samenvoegde in één structuur. Lydian adviseerden ook Mitie Group plc, een van de grootste Engelse facilitaire dienstverleners bij hun eerste outsourcing in continentaal Europa.
Met de herstructurering van Henrad NV(onderdeel van de Engelse Caradon Group plc) werd in 2014 een delicaat herstructureringsdossier afgesloten. Henrad, een grote radiotorenproducent, moest bij zijn herstructurering in de Benelux de vestiging in Herentals sluiten omdat die hogere (energie- en loon)kosten had dan die Nuth (Nederland). Dat impliceerde het collectieve ontslag van 120 arbeiders en 20 bedienden, en de overdracht van administratieve functies naar Nederland.
Jan Hofkens en zijn team stonden in voor de voorbereiding (planning, wet-Renault, kostenberekening) en bij de onderhandelingen als juridische en strategisch adviseur. Dat vereiste ook een vertrouwensband met de vakbonden. De ontslagen werden vanaf 31 mei 2014 doorgevoerd, waarop de tewerkstellingscel operationeel werd. Dit project was bijzonder omdat het een van de eerste sluitingen was onder het nieuwe eenheidsstatuut dat vanaf 1 januari 2014 van toepassing was. De jury prijst Lydian om zijn “pragmatische en oplossingsgericht aanpak in dit klassieke ontslagdossier, maar ook in de aandacht voor nieuwe adviesdomeinen, zoals privacyrecht”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier