De directie kondigde donderdag de plannen aan tijdens een gezamenlijke vergadering van de ondernemingsraden van de zes vestigingen (Deurne, Eke, Machelen, Sint-Pieters-Leeuw, Alleur en Lodelinsart).

Het bedrijf maakt gewag van 'initiatieven om de structurele kosten aan te pakken die de economische ontwikkeling van Makro in de weg staan'. De directie wil naar eigen zeggen de vestigingen concurrentiëler maken, met 'maximaal behoud van de werkgelegenheid, meer bepaald van de medewerkers met een contract van onbepaalde duur'. 'Tijdelijke contracten integendeel zullen stap voor stap over 12 maanden afgebouwd worden', klinkt het.

De keten kampt al langer met problemen in ons land. In juli was er bijvoorbeeld nog een staking in Machelen in een reactie op banenverlies. Een maand eerder was er een staking in Lodelinsart, onder meer tegen de werkdruk. En in 2016 was er nog een herstructurering bij de keten. In 2018 voerde de keten een commerciële vernieuwing door om meer klanten aan te trekken.

Het bedrijf spreekt daarbij nu van 'commerciële successen' en een hogere omzet, maar Makro is 'nog altijd verlieslatend omdat hoge structurele kosten winstgevendheid in de weg staan'.

Na de informatiesessie van de lokale directie brak in de namiddag in de vestigingen in Machelen en Deurne een staking uit. Eerder meldde het vakbondsfront van BBTK, ACV Puls, CNE en ACLVB dat 'vanaf nu' personeelsacties niet uitgesloten zijn in de zes Makro-vestigingen.

Volgens de bonden zal het personeel de rekening betalen. 'Deze besparing zal volledig op de rug van het personeel gebeuren met een wijziging van de arbeidsvoorwaarden, wijziging van uurroosters en functies zonder enig sociaal overleg', klinkt het.

De directie kondigde donderdag de plannen aan tijdens een gezamenlijke vergadering van de ondernemingsraden van de zes vestigingen (Deurne, Eke, Machelen, Sint-Pieters-Leeuw, Alleur en Lodelinsart). Het bedrijf maakt gewag van 'initiatieven om de structurele kosten aan te pakken die de economische ontwikkeling van Makro in de weg staan'. De directie wil naar eigen zeggen de vestigingen concurrentiëler maken, met 'maximaal behoud van de werkgelegenheid, meer bepaald van de medewerkers met een contract van onbepaalde duur'. 'Tijdelijke contracten integendeel zullen stap voor stap over 12 maanden afgebouwd worden', klinkt het. De keten kampt al langer met problemen in ons land. In juli was er bijvoorbeeld nog een staking in Machelen in een reactie op banenverlies. Een maand eerder was er een staking in Lodelinsart, onder meer tegen de werkdruk. En in 2016 was er nog een herstructurering bij de keten. In 2018 voerde de keten een commerciële vernieuwing door om meer klanten aan te trekken. Het bedrijf spreekt daarbij nu van 'commerciële successen' en een hogere omzet, maar Makro is 'nog altijd verlieslatend omdat hoge structurele kosten winstgevendheid in de weg staan'. Na de informatiesessie van de lokale directie brak in de namiddag in de vestigingen in Machelen en Deurne een staking uit. Eerder meldde het vakbondsfront van BBTK, ACV Puls, CNE en ACLVB dat 'vanaf nu' personeelsacties niet uitgesloten zijn in de zes Makro-vestigingen.Volgens de bonden zal het personeel de rekening betalen. 'Deze besparing zal volledig op de rug van het personeel gebeuren met een wijziging van de arbeidsvoorwaarden, wijziging van uurroosters en functies zonder enig sociaal overleg', klinkt het.