Tot en met 6 februari kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de procedure. Kandidaten moeten inwoner zijn van een EU-lidstaat, een diploma hoger secundair onderwijs hebben (of in het laatste jaar zitten) en een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen.

Belgocontrol verwacht dat '1.000 tot 1.200 mensen' op de aanwervingsoproep zullen reageren, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. Hij wijst erop dat sinds de laatste aanwerving, in 2010, 'duizenden mensen' hun interesse hebben laten blijken. Zij zullen nu allemaal aangeschreven worden. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden.

Vanaf februari volgt een 'vergelijkend wervingsexamen dat bestaat uit een aantal eliminerende proeven', zo staat op de website van Belgocontrol. Dat betekent dat via een aantal testrondes (met onder meer vaardigheidstests, medische proeven, psychologisch onderhoud en een reeks assessments) de groep uitgedund wordt, tot er in augustus twaalf 'aspirant-luchtverkeersleiders' overblijven. Die twaalf worden vanaf dan gedurende twee jaar opgeleid tot torenluchtverkeersleider. Van in het begin van de opleiding krijgen ze ook een salaris.

Eens de opleiding afgerond, kunnen ze aan de slag in de controletoren van een van de Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende).

Luchtverkeersleider is geen nine-to-five-job: er wordt op de meeste luchthavens de klok rond gewerkt in verschillende shifts. Ook een grondige beheersing van het Engels is noodzakelijk.

Bij Belgocontrol werken momenteel circa 270 luchtverkeersleiders. Zij bemannen niet alleen de controletorens, van waaruit landende en vertrekkende vliegtuigen begeleid worden, maar ook CANAC 2. Dat is het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 24.500 voet (8.000 meter) beheert. (Belga/BO)

Tot en met 6 februari kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de procedure. Kandidaten moeten inwoner zijn van een EU-lidstaat, een diploma hoger secundair onderwijs hebben (of in het laatste jaar zitten) en een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen.Belgocontrol verwacht dat '1.000 tot 1.200 mensen' op de aanwervingsoproep zullen reageren, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. Hij wijst erop dat sinds de laatste aanwerving, in 2010, 'duizenden mensen' hun interesse hebben laten blijken. Zij zullen nu allemaal aangeschreven worden. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden.Vanaf februari volgt een 'vergelijkend wervingsexamen dat bestaat uit een aantal eliminerende proeven', zo staat op de website van Belgocontrol. Dat betekent dat via een aantal testrondes (met onder meer vaardigheidstests, medische proeven, psychologisch onderhoud en een reeks assessments) de groep uitgedund wordt, tot er in augustus twaalf 'aspirant-luchtverkeersleiders' overblijven. Die twaalf worden vanaf dan gedurende twee jaar opgeleid tot torenluchtverkeersleider. Van in het begin van de opleiding krijgen ze ook een salaris.Eens de opleiding afgerond, kunnen ze aan de slag in de controletoren van een van de Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende). Luchtverkeersleider is geen nine-to-five-job: er wordt op de meeste luchthavens de klok rond gewerkt in verschillende shifts. Ook een grondige beheersing van het Engels is noodzakelijk. Bij Belgocontrol werken momenteel circa 270 luchtverkeersleiders. Zij bemannen niet alleen de controletorens, van waaruit landende en vertrekkende vliegtuigen begeleid worden, maar ook CANAC 2. Dat is het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 24.500 voet (8.000 meter) beheert. (Belga/BO)