Belgocontrol heeft nog steeds zijn jaarverslag 2012 niet gepubliceerd. De reden wordt nu duidelijk: het bedrijf luidt weer eens de alarmbel.

Belgocontrol kan vanaf 2014 niet langer zijn financiering verzekeren. Dat meldt de Belgocontrol-top in een brief aan de federale regering.

Het manoeuvre mag niet verrassen, want zoals Trends eerder al schreef, waarschuwt de bedrijfsrevisor sinds het jaarverslag van 2009 voor een faillissement van het bedrijf dat het luchtverkeer boven België en op de luchthavens regelt.

Op 7 mei stuurden de gedelegeerde bestuurder Jean-Claude Tintin (PS) en de voorzitter van de raad van bestuur Charles-Louis d'Arenberg (Open VLD) een brief aan de regering, schrijft het persagentschap Belga. Belgoncontrol boekte in 2012 een nettoverlies van 13 miljoen euro. Zoals in voorgaande jaren wil de onderneming opnieuw een kaskrediet bij de banken losweken, deze keer voor een bedrag van vijf miljoen euro.

Volgens Belgocontrol wordt de onderneming te weinig vergoed voor de geleverde diensten. De heffingen in Zaventem worden sinds 2004 niet meer geïndexeerd. Vorig jaar leidde dat tot een verlies van 7,8 miljoen euro. De vluchten van buitenlandse staatslieden en militairen zijn gratis. Die zogenaamde vrijgestelde vluchten zouden drie miljoen euro moeten opleveren. Bovendien betalen de regionale luchthavens te lage tarieven. Die grootste brok betekende vorig jaar 17 miljoen euro aan gederfde inkomsten.

Belgocontrol vraagt de regering voor volgend jaar 25 miljoen euro. Of in het andere geval een staatswaarborg, zodat de luchtverkeersleider op de privémarkt leningen kan afsluiten.

In het verleden konden via kruissubsidiëring (lees: hogere tarieven voor de overvliegende toestellen, de zogenaamde en route) de gederfde inkomsten worden weggewerkt. Maar dat mag al vier jaar niet meer als gevolg van de Europese regelgeving.

"We hebben het nettoverlies dankzij besparingen en kostenefficiëntie de voorbije jaren kunnen terugdringen", meldt de woordvoerder Nadine Meesen. In 2010 leed Belgocontrol 19 miljoen euro nettoverlies, in 2011 was er ongeveer 15 miljoen euro nettoverlies.

Belgocontrol heeft nog steeds zijn jaarverslag 2012 niet gepubliceerd. De reden wordt nu duidelijk: het bedrijf luidt weer eens de alarmbel.Belgocontrol kan vanaf 2014 niet langer zijn financiering verzekeren. Dat meldt de Belgocontrol-top in een brief aan de federale regering. Het manoeuvre mag niet verrassen, want zoals Trends eerder al schreef, waarschuwt de bedrijfsrevisor sinds het jaarverslag van 2009 voor een faillissement van het bedrijf dat het luchtverkeer boven België en op de luchthavens regelt. Op 7 mei stuurden de gedelegeerde bestuurder Jean-Claude Tintin (PS) en de voorzitter van de raad van bestuur Charles-Louis d'Arenberg (Open VLD) een brief aan de regering, schrijft het persagentschap Belga. Belgoncontrol boekte in 2012 een nettoverlies van 13 miljoen euro. Zoals in voorgaande jaren wil de onderneming opnieuw een kaskrediet bij de banken losweken, deze keer voor een bedrag van vijf miljoen euro. Volgens Belgocontrol wordt de onderneming te weinig vergoed voor de geleverde diensten. De heffingen in Zaventem worden sinds 2004 niet meer geïndexeerd. Vorig jaar leidde dat tot een verlies van 7,8 miljoen euro. De vluchten van buitenlandse staatslieden en militairen zijn gratis. Die zogenaamde vrijgestelde vluchten zouden drie miljoen euro moeten opleveren. Bovendien betalen de regionale luchthavens te lage tarieven. Die grootste brok betekende vorig jaar 17 miljoen euro aan gederfde inkomsten.Belgocontrol vraagt de regering voor volgend jaar 25 miljoen euro. Of in het andere geval een staatswaarborg, zodat de luchtverkeersleider op de privémarkt leningen kan afsluiten. In het verleden konden via kruissubsidiëring (lees: hogere tarieven voor de overvliegende toestellen, de zogenaamde en route) de gederfde inkomsten worden weggewerkt. Maar dat mag al vier jaar niet meer als gevolg van de Europese regelgeving. "We hebben het nettoverlies dankzij besparingen en kostenefficiëntie de voorbije jaren kunnen terugdringen", meldt de woordvoerder Nadine Meesen. In 2010 leed Belgocontrol 19 miljoen euro nettoverlies, in 2011 was er ongeveer 15 miljoen euro nettoverlies.