Het is al de derde maal in één jaar tijd dat de handelsmissie moet worden geschrapt. De beslissing werd al in januari genomen, toen bleek dat er onvoldoende belangstelling was van de leden van de Agoria Infrastructure Club (AIC). AIC is een netwerkorganisatie van een dertigtal vooraanstaande Belgische bedrijven die hun knowhow en expertise in bouw en infrastructuur bundelen op exportmarkten.

In oktober 2010 organiseerden FIT en Awex nog gezamenlijk een handelsmissie naar Tripoli, en die bleek toen wel voldoende interesse te wekken. Voor de geplande follow-upzending van deze week, stelden zich maar twee bedrijven kandidaat. De zending is, ook gezien de politieke situatie, voor onbepaalde tijd uitgesteld. In 2010 zag AIC zich al genoodzaakt om een Libië-reis met zijn leden tot tweemaal toe te annuleren, nadat Belgische zakenmensen en toeristen het leven zuur werd gemaakt bij de immigratiedienst op de luchthaven van Tripoli en moesten terugkeren.

Voor de zending die deze week had moeten plaats vinden, hadden grote namen als Besix (dat al jaren niet meer aan de bak komt in Libië) zich niet ingeschreven. Ook Reynaers Aluminium had afgehaakt, ook al bestempelt CEO Martine Reynaers Libië nog altijd als een "potentieel interessante markt".

De export richting Libië zat de voorbije jaren in een opwaartse beweging, ook al gaat het om een beperkt volume. Libië is volgens de statistieken de 65ste Belgische exportmarkt. De politieke verwikkelingen in Libië zullen vragen oproepen bij welgeteld 2.743 Belgische bedrijven. Uit de officiële statistieken van het Agentschap voor Buitenlandse Handel blijkt immers dat 837 Belgische bedrijven exporteren naar Libië, terwijl 1.906 Belgische bedrijven ook al officieel en formeel hun interesse lieten blijken voor het land van de omstreden kolonel Kadhafi. "Maar in de huidige context verkiezen we geen commentaar te geven," zegt de Libië-expert van Besix die daarmee de algemene teneur verwoordt die leeft bij Belgische bedrijven.

KC

Het is al de derde maal in één jaar tijd dat de handelsmissie moet worden geschrapt. De beslissing werd al in januari genomen, toen bleek dat er onvoldoende belangstelling was van de leden van de Agoria Infrastructure Club (AIC). AIC is een netwerkorganisatie van een dertigtal vooraanstaande Belgische bedrijven die hun knowhow en expertise in bouw en infrastructuur bundelen op exportmarkten. In oktober 2010 organiseerden FIT en Awex nog gezamenlijk een handelsmissie naar Tripoli, en die bleek toen wel voldoende interesse te wekken. Voor de geplande follow-upzending van deze week, stelden zich maar twee bedrijven kandidaat. De zending is, ook gezien de politieke situatie, voor onbepaalde tijd uitgesteld. In 2010 zag AIC zich al genoodzaakt om een Libië-reis met zijn leden tot tweemaal toe te annuleren, nadat Belgische zakenmensen en toeristen het leven zuur werd gemaakt bij de immigratiedienst op de luchthaven van Tripoli en moesten terugkeren. Voor de zending die deze week had moeten plaats vinden, hadden grote namen als Besix (dat al jaren niet meer aan de bak komt in Libië) zich niet ingeschreven. Ook Reynaers Aluminium had afgehaakt, ook al bestempelt CEO Martine Reynaers Libië nog altijd als een "potentieel interessante markt". De export richting Libië zat de voorbije jaren in een opwaartse beweging, ook al gaat het om een beperkt volume. Libië is volgens de statistieken de 65ste Belgische exportmarkt. De politieke verwikkelingen in Libië zullen vragen oproepen bij welgeteld 2.743 Belgische bedrijven. Uit de officiële statistieken van het Agentschap voor Buitenlandse Handel blijkt immers dat 837 Belgische bedrijven exporteren naar Libië, terwijl 1.906 Belgische bedrijven ook al officieel en formeel hun interesse lieten blijken voor het land van de omstreden kolonel Kadhafi. "Maar in de huidige context verkiezen we geen commentaar te geven," zegt de Libië-expert van Besix die daarmee de algemene teneur verwoordt die leeft bij Belgische bedrijven. KC