Redactie Trends

‘Belgische bedrijven mogen de klimaattrein niet missen’

Als het Vlaanderen menens is met haar klimaatdoelstellingen, is het hoog tijd om een versnelling hoger te schakelen. Dat zegt Vlaams parlementslid Güler Turan.

Het is geen geheim dat de klimaatverandering dé uitdaging wordt van de 21ste eeuw. Stilaan lijken we dat ook collectief te beseffen: op de VS en Syrië na, heeft elk land ter wereld zich akkoord verklaard met het klimaatakkoord van Parijs.

In eigen land toonde Vlaanderen zich bereid om de eigen CO2-uitstoot tegen 2020 met 15,7 procent te verminderen. Maar dat lijkt nu al een mission impossible: uit de jongste prognoses blijkt dat het percentage eerder rond tussen de 2 en 5 procent zal liggen.

Dat is niet alleen ecologisch, maar ook economisch een bijzonder groot probleem. De kosten van de klimaatverandering swingen nu al de pan uit.

Onverzekerbaar

Na orkaan Katrina in 2004 waarschuwden Amerikaanse verzekeraars al dat de effecten van de opwarming van de aarde in de toekomst haast onverzekerbaar zullen worden. Katrina kostte de Amerikaanse economie, rekening houdend met inflatie, 135 miljard euro.

Sindsdien kregen ze er ook nog te maken met orkaan Sandy (60 miljard euro) en de recente orkanen Harvey en Irma. Hoeveel schade die exact hebben aangericht is nog niet helemaal berekend, maar in beide gevallen zal de totale kosprijst ver boven de 100 miljard euro uitkomen.

Ook Vlaanderen en België zijn niet veilig voor de effecten van global warming. Volgens een VN-rapport uit 2014 zal België vanaf de tweede helft van deze eeuw te kampen krijgen met langere periodes van droogte in de zomer en meer overstromingen in de winter.

Belgische bedrijven mogen de klimaattrein niet missen

Naast de kosprijs van mislukte oogsten en ondergelopen steden, zal ook de waterkwaliteit dalen, wat opnieuw extra kosten met zich meebrengt.

Versnelling hoger schakelen

De strijd tegen de klimaatverandering moet natuurlijk globaal gevoerd worden, maar als het Vlaanderen menens is met haar klimaatdoelstellingen, is het hoog tijd om een versnelling hoger te schakelen. Vanuit Europa krijgt ze nu een extra wapen.

Volgens een Europese richtlijn moeten bedrijven met minstens 500 werknemers vanaf dit boekjaar verplicht een niet-financieel verslag opstellen. Daarin moeten ze rapporteren over de maatschappelijke en ecologische impact van hun activiteiten en doelstellingen formuleren om bijvoorbeeld hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Die verplichting komt geen moment te vroeg, want uit een studie van consultancybureau KPMG blijkt dat Belgische bedrijven een serieuze inhaalbeweging moeten doen. Op dit moment rapporteert amper 62 procent van onze honderd grootste bedrijven over hun niet-financiële gegevens. Ter vergelijking: in Nederland doet 82 procent dat, in Frankrijk zelfs 92 procent.

Mijn oproep is tweeledig. Enerzijds moet de Vlaamse regering haar grote bedrijven zo snel mogelijk in lijn krijgen met deze wetgeving. Anderzijds moet ze een actieplan maken om ook de kmo’s te sensibiliseren en waar nodig ondersteunen om zo’n niet-financieel rapport op te maken.

Nieuwe generatie ondernemers

In Vlaanderen staat een nieuwe generatie van ondernemers op, met een nieuwe manier van zakendoen. In die ondernemingen van de toekomst is niet langer enkel het financiële van tel, maar is de maatschappelijke en ecologische impact van hun business minstens even belangrijk.

De nieuwe generatie weet ook dat bedrijven die nu de klimaattrein missen, zichzelf buitenspel zetten in de economie van de toekomst. Aan Vlaanderen om hen te helpen hun doelstellingen te bereiken.

Hoe sneller we ingrijpen, hoe minder duur de rekening zal uitvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content