Belgische bedrijven kopen weinig eigen aandelen in

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Amerikaanse bedrijven kopen massaal eigen aandelen in, vaak onder druk van activistische aandeelhouders. In België loopt het zo’n vaart niet. De traditionele couponnetjesknippers zijn nog altijd tuk op dividenden.

In de VS heeft de inkoop van eigen aandelen de rol van het dividend overgenomen als belangrijkste manier om geld terug te geven aan de aandeelhouders. Door de ingekochte aandelen te vernietigen, kunnen ze waarde creëren voor hun aandeelhouders. De winst moet na de vernietiging over minder aandeelhouders verdeeld worden.

De S&P500-bedrijven kochten in 2013 voor 500 miljard dollar eigen aandelen in. Van elke dollar cashflow besteedden ze 33 cent aan een inkoopprogramma. Vorig jaar vertegenwoordigden de inkoopprogramma’s 60 procent van de vergoedingen aan de aandeelhouders. In België loopt het zo’n vaart niet. De Bel20-bedrijven – exclusief het Franse GDF Suez en het Nederlandse Delta Lloyd – spendeerden dit jaar ongeveer 600 miljoen euro aan inkoopprogramma’s. We hielden enkel rekening met de inkopen van eigen aandelen met de expliciete bedoeling waarde te creëren voor de aandeelhouders.

Buiten de Bel20 zijn er kleinere bedrijven zoals Kinepolis, Barco, Jensen Group en de holdings Brederode en Sofina die lustig eigen aandelen kopen om ze te vernietigen. Die inkopen waren goed voor om en bij 60 miljoen euro.

Schulden

De meeste Belgische bedrijven springen nog altijd voorzichtig om met schulden. De niet-financiële bedrijven op de Brusselse beurs hebben sinds de financiële crisis hun schulden stevig afgebouwd. 15 van de 50 grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven gingen 2013 uit met meer cash dan schulden op de balans. Zo’n nettokaspositie geeft aan dat bedrijven financiële ademruimte hebben. Belgische bedrijven zijn financieel een pak gezonder en kopen voorlopig nog altijd een pak minder eigen aandelen dan voor de financiële crisis.

De chipproducent Melexis is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zijn balans stevig versterkte. “Beleggers vragen zich vandaag af wat het bedrijf met alle cash moet doen, terwijl ze in 2009 nog vreesden voor een kapitaalverhoging”, weet Stijn Elebaut, beheerder bij Société Générale Private Banking. “Melexis heeft geen eigen fabrieken, de productie is uitbesteed aan zuster Xfab. Daardoor zijn de investeringen relatief laag, terwijl de vrijecashflowgeneratie vrij hoog is.” Elebaut acht de kans heel klein dat Melexis eigen aandelen inkoopt. “Het zou te veel liquiditeit van het aandeel uit de markt zuigen.”

Bpost en AB InBev worden wel genoemd door analisten als kandidaten voor een inkoopprogramma in 2015. Bpost had eind 2013 netto het meeste cash op de balans (360 miljoen euro) van alle bedrijven op de Brusselse beurs en AB InBev torste netto de grootste schuldenberg (29 miljard euro), maar weet hoe daarmee om te gaan.

AB InBev, veruit het grootste bedrijf op de Brusselse beurs, keerde overigens op zijn eentje in 2013 via interim- en slotdividenden een duizelingwekkende 3,3 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders, ofwel vijf keer het bedrag van de bovenvermelde inkoopprogramma’s. Felipe Dutra, de financieel directeur van AB InBev, liet al eens vallen dat bijkomende inkopen van eigen aandelen mogelijk zijn, zodra de doelstelling voor de afbouw van de schulden is bereikt (nettoschulden/rebitda=2). De brouwer wil in theorie in staat zijn in twee jaar tijd zijn schulden terug te betalen met bedrijfskasstromen. Een inkoopprogramma is nog lang geen zekerheid. Als AB InBev de kans ziet om opnieuw een interessante overname te doen met het geld, dan zal de onderneming die zeker niet laten liggen.

Lees het volledige artikel in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content