De voorbije week dook opnieuw speculatie op over de verkoop van aandelen door de Belgische referentieaandeelhouders. Patrinvest, het patrimoniale vehikel in Luxemburg rond AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme en de gravenfamilie Van der Straten-Ponthoz, verkocht voor circa 185 miljoen euro aandelen in de brouwer.

De voorbije jaren was de aandelenverkoop sterk gericht op de aflossing van bankschulden. Want voor de 55 miljard dollar zware overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch werd in november 2008 een kapitaalverhoging doorgevoerd van 6,36 miljard euro. De Belgische en Braziliaanse referentieaandeelhouders leverden zelf een bijzondere slok van 2,8 miljard euro. Daarvoor werd geleend bij de banken. De Brazilianen voor 1,02 miljard euro, de Belgen voor 765 miljoen euro. Een deel van de eigen aandelen werd in ruil in pand aan de banken gegeven.

Vervaldatum mei 2014
De Belgische referentieaandeelhouders groepeerden hun belang in het Luxemburgse vehikel EugéniePatriSébastien. Dat bezat eind mei een belang van 28,94 procent in de wereldbrouwer. Van de bankschulden bleef op dat moment nog 417,7 miljoen euro aan kapitaalaflossingen en 16,7 miljoen euro aan intresten te betalen. De vervaldatum voor het merendeel van de schulden is eind mei 2014. De afbetaling zou geen probleem mogen stellen, want EugéniePatriSébastien kreeg in het voorbije boekjaar, tot eind mei 2012, een dividendenstroom van 558 miljoen euro van de brouwer.

Toch zijn het vooral de familiale takken rond De Spoelberch in Wespelaar (Eugénie) en Sébastien, een versnipperd conglomeraat met leden van De Mevius, De Pret, De Spoelberch, en andere Cornet de Ways Ruart, die nog bankschulden moeten aflossen.

Want Patrinvest heeft zijn bankschulden de voorbije jaren in ijltempo afgebouwd. Eind 2008 stond de teller op 401 miljoen euro, waarvan 206 miljoen euro voor de kapitaalverhoging bij AB InBev. Maar eind vorig jaar had Patrinvest geen 8 miljoen euro bankschulden meer.

De Braziliaanse referentieaandeelhouders, gegroepeerd in het Luxemburgse vehikel BRC, stonden eind vorig jaar nog voor 700 miljoen euro, zonder intrestlasten, in het krijt bij de banken voor de overname van Anheuser-Busch. Zij hebben een belang van 22,67 procent in de wereldbrouwer. (W.R.)

De voorbije week dook opnieuw speculatie op over de verkoop van aandelen door de Belgische referentieaandeelhouders. Patrinvest, het patrimoniale vehikel in Luxemburg rond AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme en de gravenfamilie Van der Straten-Ponthoz, verkocht voor circa 185 miljoen euro aandelen in de brouwer. De voorbije jaren was de aandelenverkoop sterk gericht op de aflossing van bankschulden. Want voor de 55 miljard dollar zware overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch werd in november 2008 een kapitaalverhoging doorgevoerd van 6,36 miljard euro. De Belgische en Braziliaanse referentieaandeelhouders leverden zelf een bijzondere slok van 2,8 miljard euro. Daarvoor werd geleend bij de banken. De Brazilianen voor 1,02 miljard euro, de Belgen voor 765 miljoen euro. Een deel van de eigen aandelen werd in ruil in pand aan de banken gegeven. Vervaldatum mei 2014 De Belgische referentieaandeelhouders groepeerden hun belang in het Luxemburgse vehikel EugéniePatriSébastien. Dat bezat eind mei een belang van 28,94 procent in de wereldbrouwer. Van de bankschulden bleef op dat moment nog 417,7 miljoen euro aan kapitaalaflossingen en 16,7 miljoen euro aan intresten te betalen. De vervaldatum voor het merendeel van de schulden is eind mei 2014. De afbetaling zou geen probleem mogen stellen, want EugéniePatriSébastien kreeg in het voorbije boekjaar, tot eind mei 2012, een dividendenstroom van 558 miljoen euro van de brouwer. Toch zijn het vooral de familiale takken rond De Spoelberch in Wespelaar (Eugénie) en Sébastien, een versnipperd conglomeraat met leden van De Mevius, De Pret, De Spoelberch, en andere Cornet de Ways Ruart, die nog bankschulden moeten aflossen. Want Patrinvest heeft zijn bankschulden de voorbije jaren in ijltempo afgebouwd. Eind 2008 stond de teller op 401 miljoen euro, waarvan 206 miljoen euro voor de kapitaalverhoging bij AB InBev. Maar eind vorig jaar had Patrinvest geen 8 miljoen euro bankschulden meer. De Braziliaanse referentieaandeelhouders, gegroepeerd in het Luxemburgse vehikel BRC, stonden eind vorig jaar nog voor 700 miljoen euro, zonder intrestlasten, in het krijt bij de banken voor de overname van Anheuser-Busch. Zij hebben een belang van 22,67 procent in de wereldbrouwer. (W.R.)