Farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) is dankzij twee fiscale maatregelen ontsnapt aan de betaling van maar liefst 892 miljoen euro aan belastingen aan de Belgische staat. Dat onthult het Franstalige weekblad Le Vif/L'Express.

Het weekblad ploos uit dat GSK in 2009 en 2010 met het A/H1N1-griepvirus wereldwijd circa 300 miljoen doses van zijn vaccin Pandemrix kon verkopen. Dat leverde de Britse groep een omzet van 3,2 miljard euro op, waarvan een miljard naar haar Belgisch filiaal GSK Biologicals in het Waals-Brabantse Rixensart vloeide.

Als gevolg van twee controversiële Belgische fiscale maatregelen, namelijk de aftrek van inkomsten uit octrooien en de notionele-interestaftrek, betaalde GSK op dat bedrag amper drie procent belastingen.

Een en ander maakt dat de Belgische staat zo'n 320 miljoen euro is misgelopen, alleen al op de verkoop van Pandemrix dus. Voor het totaal van de belastbare inkomsten van GSK in België tussen 2008 en 2009 loopt die rekening op tot 891,6 miljoen euro. Een dure zaak dus voor de federale begroting.

Le Vif/L'Express onthult verder dat twee Belgische medewerkers van GSK, onder wie financieel directeur Denis Dubru, opduiken in een fiscale constructie die door de groep in Luxemburg werd gebruikt om zijn belastingen in het Verenigd Koninkrijk te minimaliseren. Een constructie die vorig jaar door de Britse fiscus werd ontmanteld. (Le Vif/KVDA)

Farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) is dankzij twee fiscale maatregelen ontsnapt aan de betaling van maar liefst 892 miljoen euro aan belastingen aan de Belgische staat. Dat onthult het Franstalige weekblad Le Vif/L'Express. Het weekblad ploos uit dat GSK in 2009 en 2010 met het A/H1N1-griepvirus wereldwijd circa 300 miljoen doses van zijn vaccin Pandemrix kon verkopen. Dat leverde de Britse groep een omzet van 3,2 miljard euro op, waarvan een miljard naar haar Belgisch filiaal GSK Biologicals in het Waals-Brabantse Rixensart vloeide. Als gevolg van twee controversiële Belgische fiscale maatregelen, namelijk de aftrek van inkomsten uit octrooien en de notionele-interestaftrek, betaalde GSK op dat bedrag amper drie procent belastingen. Een en ander maakt dat de Belgische staat zo'n 320 miljoen euro is misgelopen, alleen al op de verkoop van Pandemrix dus. Voor het totaal van de belastbare inkomsten van GSK in België tussen 2008 en 2009 loopt die rekening op tot 891,6 miljoen euro. Een dure zaak dus voor de federale begroting. Le Vif/L'Express onthult verder dat twee Belgische medewerkers van GSK, onder wie financieel directeur Denis Dubru, opduiken in een fiscale constructie die door de groep in Luxemburg werd gebruikt om zijn belastingen in het Verenigd Koninkrijk te minimaliseren. Een constructie die vorig jaar door de Britse fiscus werd ontmanteld. (Le Vif/KVDA)