Sinds september 2011 voldeed Belfius niet aan de prudentiële liquiditeitsratio van de Nationale Bank. Dat betekent dat de bank in stressscenario's onvoldoende liquide middelen dreigde ter beschikking te hebben. De toezichthouder gaf Belfius een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Tot 30 september van dit jaar mocht de staatsbank afwijken van de geldende liquiditeitsnorm.

Blootstelling aan Dexia

De zwakke liquiditeitspositie van Belfius (het vroegere Dexia Bank België) had alles te maken met de blootstelling aan de vroegere moedermaatschappij Dexia, waarvoor de Belgische bank optrad als liquiditeitscentrum. Bij de afsplitsing van Dexia werd Belfius ook eigenaar van een uitgebreide obligatieportefeuille (nu nog ongeveer 17 miljard euro), die moet gefinancierd worden.

Trends vernam dat Belfius bij de Nationale Bank geen aanvraag doet om de afwijkingsperiode, die dit weekend afliep, te verlengen. Daaruit kan afgeleid worden dat de bank opnieuw voldoet aan de liquiditeitsratio van de Belgische toezichthouder.

Vrijdag maakte Dexia bekend dat het 3 miljard euro opstrijkt voor de verkoop van zijn Turkse filiaal Denizbank, en dat die opbrengst zal aangewend worden om de uitstaande schulden bij Belfius te verminderen. Een woordvoerder van Belfius bevestigt dat de blootstelling van de staatsbank aan Dexia daardoor de komende dagen daalt van 28 tot 25 miljard euro (volledig gedekt voor staatswaarborgen of onderpand). Het afgelopen jaar was Belfius er al in gelukt de blootstelling op Dexia te verminderen van 56 tot 28 miljard euro, door de volledige afbouw van de ongedekte financiering.

2 miljard euro spaargeld

Belfius slaagde er ook in zijn liquiditeitspositie te verbeteren door meer klantendeposito's aan te trekken. Van de naar schatting 4 miljard euro spaargeld die Belfius vorig jaar verloor na de val van moeder Dexia, is al ruim meer dan 2 miljard euro teruggewonnen. En de verzekeringspoot van Belfius kocht voor 3,5 miljard euro hypothecaire kredieten van Elantis, een filiaal van de bank. Belfius spreekt van een win-win situatie omdat de verzekeraar investeert in kredietwaardige activa met een goed rendement terwijl de bank relatief illiquide activa kan omzetten in liquide middelen.

Patrick Claerhout

Sinds september 2011 voldeed Belfius niet aan de prudentiële liquiditeitsratio van de Nationale Bank. Dat betekent dat de bank in stressscenario's onvoldoende liquide middelen dreigde ter beschikking te hebben. De toezichthouder gaf Belfius een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Tot 30 september van dit jaar mocht de staatsbank afwijken van de geldende liquiditeitsnorm. Blootstelling aan DexiaDe zwakke liquiditeitspositie van Belfius (het vroegere Dexia Bank België) had alles te maken met de blootstelling aan de vroegere moedermaatschappij Dexia, waarvoor de Belgische bank optrad als liquiditeitscentrum. Bij de afsplitsing van Dexia werd Belfius ook eigenaar van een uitgebreide obligatieportefeuille (nu nog ongeveer 17 miljard euro), die moet gefinancierd worden. Trends vernam dat Belfius bij de Nationale Bank geen aanvraag doet om de afwijkingsperiode, die dit weekend afliep, te verlengen. Daaruit kan afgeleid worden dat de bank opnieuw voldoet aan de liquiditeitsratio van de Belgische toezichthouder. Vrijdag maakte Dexia bekend dat het 3 miljard euro opstrijkt voor de verkoop van zijn Turkse filiaal Denizbank, en dat die opbrengst zal aangewend worden om de uitstaande schulden bij Belfius te verminderen. Een woordvoerder van Belfius bevestigt dat de blootstelling van de staatsbank aan Dexia daardoor de komende dagen daalt van 28 tot 25 miljard euro (volledig gedekt voor staatswaarborgen of onderpand). Het afgelopen jaar was Belfius er al in gelukt de blootstelling op Dexia te verminderen van 56 tot 28 miljard euro, door de volledige afbouw van de ongedekte financiering. 2 miljard euro spaargeldBelfius slaagde er ook in zijn liquiditeitspositie te verbeteren door meer klantendeposito's aan te trekken. Van de naar schatting 4 miljard euro spaargeld die Belfius vorig jaar verloor na de val van moeder Dexia, is al ruim meer dan 2 miljard euro teruggewonnen. En de verzekeringspoot van Belfius kocht voor 3,5 miljard euro hypothecaire kredieten van Elantis, een filiaal van de bank. Belfius spreekt van een win-win situatie omdat de verzekeraar investeert in kredietwaardige activa met een goed rendement terwijl de bank relatief illiquide activa kan omzetten in liquide middelen. Patrick Claerhout