Belfius verwerpt negatieve rente voor particulieren

Marc Raisière © belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Belfius zal nooit een negatieve rente op spaarboekjes voor particulieren aanrekenen, zegt CEO Marc Raisière. De bank is ook niet van plan op korte termijn tariefverhogingen door te voeren.

Net zoals andere banken voelt Belfius de druk van de lage rente op haar inkomsten en haar winst. Het geconsolideerde nettoresultaat bedroeg 249 miljoen euro na zes maanden in 2016, of een daling met 8 procent in vergelijking met de 272 miljoen euro in dezelfde periode in 2015. De winst werd met 63 miljoen euro gedrukt door verliezen op de erfenisportefeuille, en ook de uitslag van het brexitreferendum eind juni had een negatief effect van 33 miljoen euro.

De inkomsten uit de bank-verzekeringsactiviteiten daalden met 2 procent. Die daling valt volledig voor rekening van de nettorente-inkomsten, die verminderden van 1,04 miljard tot 974 miljoen euro. De commissie-inkomsten bleven stabiel op 256 miljoen euro.

“Wij gaan ervan uit dat de rente nog een hele tijd laag zal blijven”, verklaarde bestuursvoorzitter Jos Clijsters. “Dat heeft gevolgen voor het verdienmodel van zowel de bank als de verzekeringen. De druk op de rendabiliteit zal nog enkele jaren aanhouden. Ook al zal het niet gemakkelijk zijn, toch handhaven wij ons doel van 600 miljoen euro nettowinst in 2020.”

Dat lijkt weinig ambitieus. Vorig jaar maakte Belfius al meer dan 500 miljoen euro winst. De staatsbank wil vooral vermijden dat ze de lat te hoog legt. Dat zou in een lagerenteomgeving kunnen leiden tot een verhoogd risicogedrag. “We mikken bewust op een rendement op eigen vermogen tussen 6 en 8 procent, en niet hoger”, zegt Clijsters. “Andere banken willen minstens 10 procent halen, maar Belfius zal geen risico’s nemen. Wij nemen vrede met een aanvaardbaar en duurzaam winstniveau.”

Rente-inkomsten

De staatsbank wil de komende jaren vooral gebruiken om haar businessmodel bij te sturen. Ze is voor 80 procent van haar omzet afhankelijk van de rente-inkomsten. Aangezien die de komende jaren zullen dalen, wil Belfius die daling compenseren door meer commissie-inkomsten te boeken. Vandaar de keuze voor het bank-verzekeringsmodel, dat de instelling belangrijke inkomsten uit de verkoop van verzekeringsproducten moet opleveren.

Maar Belfius wil graag ook meer beleggingsproducten en -fondsen, die al dan niet gelinkt zijn aan een verzekering, aan zijn klanten verkopen. “We willen onze klanten begeleiden in de diversificatie van hun spaarmiddelen”, zegt CEO Marc Raisière. “De mensen krijgen amper nog rente op hun spaarrekening en wij willen hen alternatieven bieden. Belfius wil zijn klanten ertoe aanzetten een deel van hun spaargeld op lange termijn te beleggen.”

Zonder brutale maatregelen

Raisière sprak zich uit tegen een negatieve rente op spaarboekjes van particulieren. “Belfius zal nooit een negatieve rente aanrekenen”, verzekerde hij. Van de wettelijke minimumrente van 11 basispunten op het gereglementeerde spaarboekje wil hij liefst af, maar hij vindt het geen strijd waard: “We kunnen er hoop en al enkele tientallen miljoenen mee winnen, maar tegelijk dreigen we een heleboel klanten voor het hoofd te stoten.”

Volgens Raisière zijn er ook geen plannen om op korte termijn de tarieven voor een aantal bankdiensten te verhogen. “Wij willen onze klanten juist overtuigen om zo veel mogelijk producten bij ons af te nemen, om onze inkomsten te verhogen en te diversifiëren”, zegt de CEO van Belfius. “Dan zou niet stroken met een beleid waarmee we alles duurder maken.”

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, had eerder gezegd dat ze een aantal kosten zal optrekken of doorrekenen. De bank wil op die manier het verwachte verlies aan inkomsten verhalen op de klanten. BNP Paribas Fortis verdubbelde al de dossierkosten voor de herfinanciering van een woonkrediet tot 700 euro.

“Wij gaan ons businessmodel de komende jaren aanpassen, maar zonder brutale maatregelen, noch voor de klant noch voor de werknemer”, beklemtoonde Raisière. Hij bevestigde dat er geen plannen zijn voor een nieuwe herstructurering of een groot sociaal plan.

Interim-dividend

Ten slotte besliste Belfius ook een interim-dividend van 75 miljoen euro aan de Belgische overheid toe te kennen. Dat geldt als een voorschot op het volledige dividend over het boekjaar 2016, dat in normale omstandigheden 150 miljoen euro zal bedragen. De volgende jaren kan het dividend mogelijk verder stijgen. Belfius zegt de capaciteit te hebben om 25 à 40 procent van de jaarwinst uit te keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content