Het gaat om een portefeuille van 12,5 miljard euro, die Belfius bij de boedelscheiding erfde van Dexia.

De erfenis is voor Belfius een zware blok aan het been, vooral als gevolg van de dure financiering van de Ierse portefeuille. Volgens sommigen worden zo de kansen verkleind om de bank later met succes door te verkopen.

De oprichting van een 'bad bank', waarbij een derde externe partij in het aandeel­houderschap zou stappen, is vol­gens ingewijden een interessante optie. Dat scenario heeft op papier twee voordelen: het staatsbelang in de nieuwe 'bad bank' verwatert tot onder de vijf procent, en het is de eerste stap om staatsbank Belfius opnieuw verkoopbaar te maken.

Een goedgeplaatste bron verklaart echter dat de splitsing een van de vele opties is die onderzocht worden, naast bijvoorbeeld het zoeken van een goede partner voor Belfius. Volgens anderen is de splitsing zelfs slechts een theoretische optie omdat Europa onlangs nieuwe verplichtingen heeft opgelegd aan de banken.

De krant voegt nog toe dat er vandaag op politiek vlak geen enkele 'appetijt' is om Belfius op te splitsen. Voorzitster van de raad van bestuur Ann De Roeck verklaart nog dat de splitsing van Belfius vandaag niet op tafel ligt. Ze mag bovendien niet zeggen of de splitsing een van de op­ties is in het aangepaste Europees herstelplan dat de bank recentelijk heeft ingediend. (Belga/BO)

Het gaat om een portefeuille van 12,5 miljard euro, die Belfius bij de boedelscheiding erfde van Dexia.De erfenis is voor Belfius een zware blok aan het been, vooral als gevolg van de dure financiering van de Ierse portefeuille. Volgens sommigen worden zo de kansen verkleind om de bank later met succes door te verkopen. De oprichting van een 'bad bank', waarbij een derde externe partij in het aandeel­houderschap zou stappen, is vol­gens ingewijden een interessante optie. Dat scenario heeft op papier twee voordelen: het staatsbelang in de nieuwe 'bad bank' verwatert tot onder de vijf procent, en het is de eerste stap om staatsbank Belfius opnieuw verkoopbaar te maken. Een goedgeplaatste bron verklaart echter dat de splitsing een van de vele opties is die onderzocht worden, naast bijvoorbeeld het zoeken van een goede partner voor Belfius. Volgens anderen is de splitsing zelfs slechts een theoretische optie omdat Europa onlangs nieuwe verplichtingen heeft opgelegd aan de banken. De krant voegt nog toe dat er vandaag op politiek vlak geen enkele 'appetijt' is om Belfius op te splitsen. Voorzitster van de raad van bestuur Ann De Roeck verklaart nog dat de splitsing van Belfius vandaag niet op tafel ligt. Ze mag bovendien niet zeggen of de splitsing een van de op­ties is in het aangepaste Europees herstelplan dat de bank recentelijk heeft ingediend. (Belga/BO)