De energiekost weegt als een molensteen rond de nek van de industrie, stelt De Wilde. Energie is volgens hem zo duur door de belastingen die erop geheven wordt. Hij maakt de vergelijking. "In Frankrijk betaal je in een gelijkaardige fabriek als de zinkverwerker Nyrstar in Balen 200.000 euro taksen per jaar, in Nederland worden er geen belastingen geheven, en in België betalen wij 10 miljoen euro aan belastingen op energie. 10 miljoen euro!"

Het wordt dus dringend tijd dat de overheden alle vormen van belastingen op energie, zoals groenestroomcertificaten, terugdringt, vindt De Wilde. Ook Electrabel mag zijn prijs naar beneden halen, benadrukt Julien De Wilde. Want we betalen in België nog altijd 8 procent meer aan de elektriciteitsproducent dan in Nederland. "Maar het zijn vooral de taksen die ons dooddoen."

"Als ik moet kiezen tussen lagere energieprijzen of lagere loonkosten, dan kies ik voor het eerste. We zullen die loonkosten wel goedmaken met een verbeterde productiviteit."

Z-Talk Goossens nodigde ook professor Koen Debackere, de innovatiespecialist van de KULeuven, uit. Debackere en De Wilde analyseren hoe Bekaert omgaat met innovatie en waar het nu is misgelopen. We stellen ook de vraag of Belgische bedrijven niet te veel producten voortbrengt, die je makkelijk kan kopiëren. Hun verhaal is een genuanceerde, maar ook hoopgevende kijk op wat er op dit ogenblik aan het broeden is in Vlaanderen.

Ons land staat sinds deze week een trapje hoger op de lijst van de meest innovatieve economieën van Europa. Op een vijfde plaats na de Scandinavische landen en Duitsland. De Wilde en Debackere verklaren hoe dat komt. (VG) De volledige uitzending van Z-Talk Goossens is zaterdagochtend vanaf 11 uur te bekijken op Kanaal Z of via deze link.

De energiekost weegt als een molensteen rond de nek van de industrie, stelt De Wilde. Energie is volgens hem zo duur door de belastingen die erop geheven wordt. Hij maakt de vergelijking. "In Frankrijk betaal je in een gelijkaardige fabriek als de zinkverwerker Nyrstar in Balen 200.000 euro taksen per jaar, in Nederland worden er geen belastingen geheven, en in België betalen wij 10 miljoen euro aan belastingen op energie. 10 miljoen euro!" Het wordt dus dringend tijd dat de overheden alle vormen van belastingen op energie, zoals groenestroomcertificaten, terugdringt, vindt De Wilde. Ook Electrabel mag zijn prijs naar beneden halen, benadrukt Julien De Wilde. Want we betalen in België nog altijd 8 procent meer aan de elektriciteitsproducent dan in Nederland. "Maar het zijn vooral de taksen die ons dooddoen." "Als ik moet kiezen tussen lagere energieprijzen of lagere loonkosten, dan kies ik voor het eerste. We zullen die loonkosten wel goedmaken met een verbeterde productiviteit." Z-Talk Goossens nodigde ook professor Koen Debackere, de innovatiespecialist van de KULeuven, uit. Debackere en De Wilde analyseren hoe Bekaert omgaat met innovatie en waar het nu is misgelopen. We stellen ook de vraag of Belgische bedrijven niet te veel producten voortbrengt, die je makkelijk kan kopiëren. Hun verhaal is een genuanceerde, maar ook hoopgevende kijk op wat er op dit ogenblik aan het broeden is in Vlaanderen. Ons land staat sinds deze week een trapje hoger op de lijst van de meest innovatieve economieën van Europa. Op een vijfde plaats na de Scandinavische landen en Duitsland. De Wilde en Debackere verklaren hoe dat komt. (VG) De volledige uitzending van Z-Talk Goossens is zaterdagochtend vanaf 11 uur te bekijken op Kanaal Z of via deze link.