Beklaagden KB Lux-dossier gaan vrijuit

© belga

Na de Brusselse correctionele rechtbank heeft nu ook het Brusselse hof van beroep de vervolgingen in het zogenaamde KB Lux-dossier onontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de beklaagden vrijuit gaan.

Volgens het Brusselse hof van beroep is het gerechtelijk onderzoek in de zaak KB Lux op een deloyale manier gevoerd en zijn de rechten van de verdediging, zowel door onderzoeksrechter Leys als door de speurders van de toenmalige Gerechtelijke Politie en het Brusselse parket, zo zwaar geschonden dat een eerlijk proces niet meer mogelijk is. Door het vonnis van het hof gaan de beklaagden vrijuit.

Tijdens het proces moesten veertien verdachten zich verantwoorden voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, bendevorming en fiscale fraude. Het ging om vijf (voormalige) kaderleden van Kredietbank, zes (voormalige) kaderleden van haar zustermaatschappij KB Lux en drie klanten.

De twee banken zouden hun vermogende klanten steun hebben verleend om in totaal 400 miljoen euro aan de Belgische fiscus te onttrekken.

Het gerechtelijk onderzoek in het dossier werd al in 1995 opgestart onder leiding van onderzoeksrechter Jean-Claude Leys. Vanaf het begin van het proces voerden de advocaten van de beklaagden aan dat er verschillende onregelmatigheden gebeurd waren. Uiteindelijk hebben ze vrijdag van het Brusselse hof van beroep gelijk gekregen.

Het hof heeft geoordeeld dat de speurders van de Gerechtelijke Politie op een oneerlijke manier in het bezit zijn geraakt van het bewijsmateriaal waarop het onderzoek steunt en dat zowel de speurders, de onderzoeksrechter als het parket er alles aan gedaan hebben om dat verborgen te houden. Dat zou niet enkel het gevolg geweest zijn voor de verdediging, maar ook voor de onderzoeksgerechten en de rechtbank zelf.

In een reactie hebben de banken KBC en KBL via een persbericht laten weten tevreden te zijn met de uitspraak van het Brusselse hof van beroep. KBC en KBL benadrukken dat hun medewerkers nooit enig misdrijf gepleegd hebben. “Het hof oordeelde dat de principes van een eerlijk proces geschonden werden en dat de onderzoeksrechter niet op een onpartijdige wijze heeft gehandeld. Daarmee heeft de procedure tegen veertien medewerkers en ex-medewerkers een einde genomen,” luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content