China is een groeimarkt. Maar China is ook een risico. Bekaert biedt daarvan een illustratie. Volgens schattingen van analisten was 40 tot bijna 50 procent van de geconsolideerde bedrijfswinst van Bekaert in 2010 afkomstig uit de activiteit zaagdraad voor zonnepanelen. Met die zaagdraad worden wafers voor zonnepanelen gesneden. Die winst wordt gehaald in China. (Bekaert rapporteert geen afzonderlijke winstcijfers per activiteit).

Maar in dat segment zijn stevige haaien op komst. Eén van die concurrenten is het Chinese Xingda. Bekaert zou zijn marges voor zaagdraad misschien tot 20 procent moeten verlagen, door de toenemende concurrentie.

En dat zal wegen op de bedrijfswinst. Die onzekerheid weegt al geruime tijd op de beurskoers. "Ik verwacht geen prijzenoorlog", nuanceert Stefaan Genoe, analist bij Petercam.

"Xingda is niet het probleem", vindt ook Bernard Hanssens van Bank Degroof. "Ook de beurskoers van Xingda reageerde zenuwachtig. Er zijn heel wat extra concurrenten op de markt. De vraag is hoe de winstmarges ontwikkelen. Voorde korte termijn is er onzekerheid. Markten hebben dat niet graag".

Volgens een intimus van het Bekaert huis is de top niet geschrokken van de jongste beursstrubbelingen. Toch wilden CEO Bert De Graeve en Paul Buysse, de voorzitter van de raad van bestuur, geen commentaar kwijt aan Trends.

Be.L, W.R.

China is een groeimarkt. Maar China is ook een risico. Bekaert biedt daarvan een illustratie. Volgens schattingen van analisten was 40 tot bijna 50 procent van de geconsolideerde bedrijfswinst van Bekaert in 2010 afkomstig uit de activiteit zaagdraad voor zonnepanelen. Met die zaagdraad worden wafers voor zonnepanelen gesneden. Die winst wordt gehaald in China. (Bekaert rapporteert geen afzonderlijke winstcijfers per activiteit). Maar in dat segment zijn stevige haaien op komst. Eén van die concurrenten is het Chinese Xingda. Bekaert zou zijn marges voor zaagdraad misschien tot 20 procent moeten verlagen, door de toenemende concurrentie.En dat zal wegen op de bedrijfswinst. Die onzekerheid weegt al geruime tijd op de beurskoers. "Ik verwacht geen prijzenoorlog", nuanceert Stefaan Genoe, analist bij Petercam. "Xingda is niet het probleem", vindt ook Bernard Hanssens van Bank Degroof. "Ook de beurskoers van Xingda reageerde zenuwachtig. Er zijn heel wat extra concurrenten op de markt. De vraag is hoe de winstmarges ontwikkelen. Voorde korte termijn is er onzekerheid. Markten hebben dat niet graag". Volgens een intimus van het Bekaert huis is de top niet geschrokken van de jongste beursstrubbelingen. Toch wilden CEO Bert De Graeve en Paul Buysse, de voorzitter van de raad van bestuur, geen commentaar kwijt aan Trends. Be.L, W.R.