Volgens Stephan Vanfraechem, directeur van de havenbedrijvenkoepel Alfaport, liggen de maritieme terminals volledig stil, maar zijn er bij de bedienden wel heel wat mensen aan de slag. Hij betreurt de imagoschade en het economische nadeel die de Antwerpse haven door de staking oploopt.

Vanfraechem ziet een genuanceerd beeld: "Op de maritieme terminals ligt alles volledig stil en zijn er weinig tot geen activiteiten, wat te maken heeft met terminals en rederijen die zich hebben voorbereid door de komst van schepen te vervroegen of te verlaten, maar er zijn ook schepen afgeleid naar andere havens. Voor het bediendeverhaal, zoals bij de expediteurs, is het verhaal anders en heb ik de indruk dat daar een groot deel van de mensen aan het werk is."

Vanfraechem maakt zich er zorgen over dat de actie economische schade veroorzaakt. "Mocht de haven echt volledig stilliggen, dan spreek je volgens de Nationale Bank van ongeveer een miljoen euro verlies per uur staking, maar het concrete verlies is moeilijk te becijferen. Wel gaat dit miljoenen kosten", zegt hij.

De directeur ziet ook vervolgschade: "De volledige supply-chain wordt door elkaar geschud. Bijvoorbeeld, wanneer een schip niet naar Antwerpen komt, neemt het een aantal containers niet mee, wat tot een onevenwicht kan leiden dat even kan duren."

Volgens Vanfraechem moet de havengemeenschap uitkijken: "We zitten in een zeer competitieve markt, met Rotterdam dat met de Tweede Maasvlakte meer capaciteit inbrengt. We moeten ons voetje daarnaast kunnen zetten, bijvoorbeeld met betrouwbaarheid. Internationaal cliënteel blijft ons uitdagen." (Belga/NS)

Volgens Stephan Vanfraechem, directeur van de havenbedrijvenkoepel Alfaport, liggen de maritieme terminals volledig stil, maar zijn er bij de bedienden wel heel wat mensen aan de slag. Hij betreurt de imagoschade en het economische nadeel die de Antwerpse haven door de staking oploopt.Vanfraechem ziet een genuanceerd beeld: "Op de maritieme terminals ligt alles volledig stil en zijn er weinig tot geen activiteiten, wat te maken heeft met terminals en rederijen die zich hebben voorbereid door de komst van schepen te vervroegen of te verlaten, maar er zijn ook schepen afgeleid naar andere havens. Voor het bediendeverhaal, zoals bij de expediteurs, is het verhaal anders en heb ik de indruk dat daar een groot deel van de mensen aan het werk is."Vanfraechem maakt zich er zorgen over dat de actie economische schade veroorzaakt. "Mocht de haven echt volledig stilliggen, dan spreek je volgens de Nationale Bank van ongeveer een miljoen euro verlies per uur staking, maar het concrete verlies is moeilijk te becijferen. Wel gaat dit miljoenen kosten", zegt hij.De directeur ziet ook vervolgschade: "De volledige supply-chain wordt door elkaar geschud. Bijvoorbeeld, wanneer een schip niet naar Antwerpen komt, neemt het een aantal containers niet mee, wat tot een onevenwicht kan leiden dat even kan duren."Volgens Vanfraechem moet de havengemeenschap uitkijken: "We zitten in een zeer competitieve markt, met Rotterdam dat met de Tweede Maasvlakte meer capaciteit inbrengt. We moeten ons voetje daarnaast kunnen zetten, bijvoorbeeld met betrouwbaarheid. Internationaal cliënteel blijft ons uitdagen." (Belga/NS)