Bedrijven met durfkapitaal verteren crisis beter

© belga

Bedrijven waar durfkapitaalfondsen in stapten, zijn de jongste jaren veel sneller gegroeid dan andere bedrijven. Zij weerstonden ook beter aan de crisis van 2008-2009. Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse professor Mike Wright die het Centre for Management Buyout Research leidt.

Uit een analyse van een jaarrekeningen van 800 Europese bedrijven waar investeringsmaatschappijen in hebben geparticipeerd, bleek dat die ondernemingen veel beter scoorden dan de controlegroep. Terwijl de bedrijven in controlegroep tijdens de crisis begon te krimpen, groeiden de door durfkapitaal gesteunde bedrijven nog met zo’n 3 procent.

“Dit corrigeert toch wel het beeld dat private equity er vooral op gericht is de bedrijven uit te kleden om zo winst te genereren”, vertelde Wright tijdens een presentatie aan analisten van de investeringsmaatschappij Gimv. “Zo’n groei is niet mogelijk door enkel in de kosten te snijden. Het topkader wordt ook versterkt met managers die nadenken over de lange termijn, niet alleen met bankiers.”

Professor Sophie Manigart van de Vlerick Leuven Gent Management School werkte aan het onderzoek mee. Zij ziet nog een andere succesfactor. “De raden van bestuur worden doorgaans ook zo ingevuld dat ondernemingen van dichterbij worden opgevolgd en de bestuursleden sneller op de bal spelen.”

Stijn Fockedey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content