Voor het rapport 'Underrated Threats Report' polste risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon bij 100 captive directors - dat zijn bestuurders van verzekeringsmaatschappijen binnen een bedrijf - uit 60 verschillende landen naar de ondergewaardeerde risico's die de bedrijfswereld bedreigen.

Uit die peiling blijkt dat 'belangrijke bedreigingen wereldwijd ondergewaardeerd' worden. Bovendien kunnen bedrijven risico's niet langer afzonderlijk en in 'splendid isolation' evalueren. Bedrijven moeten er met andere woorden rekening mee houden dat er een wisselwerking bestaat tussen de onderlinge risico's.

Volgens het rapport van Aon moeten bedrijven er vandaag de dag namelijk bewust van zijn dat het risicolandschap alarmerend snel 'fluctueert'. In een tijdperk waar het nieuws in geen tijd de wereld rond gaat kan de reputatie van een bedrijf na een crisis binnen enkele uren ondermijnd worden, luidt het. Daardoor neemt de vrees voor imago- en reputatieschade bij bedrijven toe.

Politieke risico's

De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van de eurozone en geopolitieke conflicten baren de respondenten van de peiling duidelijk zorgen. Het risico van de politieke onzekerheid klokte in het GRMS-onderzoek (Global Risk Management Survey) van 2013 af op de negende plaats, terwijl het dit jaar pas op de vijftiende plaats staat. Volgens 63 procent van de captive directors wordt de politieke onzekerheid daardoor behoorlijk onderschat. Bovendien werd die politieke onzekerheid nog gevoed door de recente vluchtelingencrisis en de terreur van IS (Islamitische Staat).

"Bedrijven moeten niet alleen de politieke risico's in de landen of de regio's waar ze actief zijn voortdurend monitoren, maar moeten zich best ook voorbereiden op de potentiële gevolgen die politieke instabiliteit kan hebben op het wereldforum", aldus Bart Goossens, chief commercial officer bij Aon Belgium.

Cyberorkaan

Hoewel de risico's op cybercrime in de peiling van de achttiende op de negende plaats zijn beland, geeft 9 op de 10 respondenten te kennen dat ze die risico's eigenlijk niet begrijpen. Dat brengt mee dat het vermogen van de bedrijfswereld om de dreiging van cybercrime af te wenden als 'overschat' wordt beschouwd.

"Het rapport sluit niet uit dat de verzekeringsindustrie geconfronteerd wordt met een cyberorkaan. Een stormvloed van incidenten en claims komt mogelijks onze richting uit, met dramatische gevolgen voor de bedrijfswereld. Verzekeraars kijken bang uit naar de eerste miljardenvorderingen", aldus nog Bart Goossens. (BO)

Voor het rapport 'Underrated Threats Report' polste risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon bij 100 captive directors - dat zijn bestuurders van verzekeringsmaatschappijen binnen een bedrijf - uit 60 verschillende landen naar de ondergewaardeerde risico's die de bedrijfswereld bedreigen.Uit die peiling blijkt dat 'belangrijke bedreigingen wereldwijd ondergewaardeerd' worden. Bovendien kunnen bedrijven risico's niet langer afzonderlijk en in 'splendid isolation' evalueren. Bedrijven moeten er met andere woorden rekening mee houden dat er een wisselwerking bestaat tussen de onderlinge risico's.Volgens het rapport van Aon moeten bedrijven er vandaag de dag namelijk bewust van zijn dat het risicolandschap alarmerend snel 'fluctueert'. In een tijdperk waar het nieuws in geen tijd de wereld rond gaat kan de reputatie van een bedrijf na een crisis binnen enkele uren ondermijnd worden, luidt het. Daardoor neemt de vrees voor imago- en reputatieschade bij bedrijven toe.De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van de eurozone en geopolitieke conflicten baren de respondenten van de peiling duidelijk zorgen. Het risico van de politieke onzekerheid klokte in het GRMS-onderzoek (Global Risk Management Survey) van 2013 af op de negende plaats, terwijl het dit jaar pas op de vijftiende plaats staat. Volgens 63 procent van de captive directors wordt de politieke onzekerheid daardoor behoorlijk onderschat. Bovendien werd die politieke onzekerheid nog gevoed door de recente vluchtelingencrisis en de terreur van IS (Islamitische Staat). "Bedrijven moeten niet alleen de politieke risico's in de landen of de regio's waar ze actief zijn voortdurend monitoren, maar moeten zich best ook voorbereiden op de potentiële gevolgen die politieke instabiliteit kan hebben op het wereldforum", aldus Bart Goossens, chief commercial officer bij Aon Belgium.Hoewel de risico's op cybercrime in de peiling van de achttiende op de negende plaats zijn beland, geeft 9 op de 10 respondenten te kennen dat ze die risico's eigenlijk niet begrijpen. Dat brengt mee dat het vermogen van de bedrijfswereld om de dreiging van cybercrime af te wenden als 'overschat' wordt beschouwd."Het rapport sluit niet uit dat de verzekeringsindustrie geconfronteerd wordt met een cyberorkaan. Een stormvloed van incidenten en claims komt mogelijks onze richting uit, met dramatische gevolgen voor de bedrijfswereld. Verzekeraars kijken bang uit naar de eerste miljardenvorderingen", aldus nog Bart Goossens. (BO)