De productiecapaciteit voor ethyleenoxide en derivaten zal opgetrokken worden met 400.000 ton. Met de uitbreiding wil BASF voldoen aan een groeiende vraag naar de chemische grondstof vanuit enkele specifieke sectoren.

Zo is er volgens het bedrijf een groeiende behoefte aan hoogwaardige remvloeistoffen, waarvoor een derivaat van ethyleenoxide wordt gebruikt. Wagens die beroep doen op cruise- en afstandscontrole hebben zulke remvloeistoffen nodig. 'De grootste vraag komt hierbij vanuit Europa, vandaar dat de keuze op Antwerpen viel', zegt woordvoerder Fanny Heyndrickx van BASF Antwerpen. Andere sectoren waarbij de afname groeit zijn wasproducenten en cosmeticabedrijven, die niet-ionische surfactanten, een ander derivaat, gebruiken.

Voor de nieuwe installaties, waarvan de gefaseerde opstart voorzien is in 2022, gaat BASF meer dan honderd nieuwe medewerkers in dienst nemen. Het gaat dan met name over ingenieurs, procesoperators, technici en logistiek operators. 'Zij zullen vanaf 2020 - 2021 starten, zodat ze mee betrokken zijn bij de bouw- en testfase', zegt Heyndrickx. 'Bovenop de de honderd directe jobs zullen er in deze fase ook honderden indirecte jobs bijkomen', luidt het.

In Europa produceert BASF ethyleenoxide in installaties in Antwerpen en Ludwigshafen, goed voor een totale capaciteit van 845.000 ton per jaar. Het is daarmee de grootste producent in de regio.

De productiecapaciteit voor ethyleenoxide en derivaten zal opgetrokken worden met 400.000 ton. Met de uitbreiding wil BASF voldoen aan een groeiende vraag naar de chemische grondstof vanuit enkele specifieke sectoren. Zo is er volgens het bedrijf een groeiende behoefte aan hoogwaardige remvloeistoffen, waarvoor een derivaat van ethyleenoxide wordt gebruikt. Wagens die beroep doen op cruise- en afstandscontrole hebben zulke remvloeistoffen nodig. 'De grootste vraag komt hierbij vanuit Europa, vandaar dat de keuze op Antwerpen viel', zegt woordvoerder Fanny Heyndrickx van BASF Antwerpen. Andere sectoren waarbij de afname groeit zijn wasproducenten en cosmeticabedrijven, die niet-ionische surfactanten, een ander derivaat, gebruiken. Voor de nieuwe installaties, waarvan de gefaseerde opstart voorzien is in 2022, gaat BASF meer dan honderd nieuwe medewerkers in dienst nemen. Het gaat dan met name over ingenieurs, procesoperators, technici en logistiek operators. 'Zij zullen vanaf 2020 - 2021 starten, zodat ze mee betrokken zijn bij de bouw- en testfase', zegt Heyndrickx. 'Bovenop de de honderd directe jobs zullen er in deze fase ook honderden indirecte jobs bijkomen', luidt het.In Europa produceert BASF ethyleenoxide in installaties in Antwerpen en Ludwigshafen, goed voor een totale capaciteit van 845.000 ton per jaar. Het is daarmee de grootste producent in de regio.