(BL)De sterke dollar is een zegen voor Barco. Met de dollar in de rug haalde Barco in het tweede semester een omzet van 553 miljoen en een bedrijfskasstroom van 74 miljoen. Dat was vergelijkbaar met de prestatie in dezelfde periode van 2013. "Bemoedigende resultaten", laat CEO Eric Van Zele weten.

Op jaarbasis ziet het resultaat er een stuk minder uit. De omzet blijft met 1,051 miljard boven het miljard, maar ligt wel 9,2 procent lager dan in 2013. De inkomende bestellingen lagen met 1,011 miljard euro zelfs 12,1 procent lager. De bedrijfswinst is meer dan gehalveerd tot 38,2 miljoen, een marge van slechts 3,6 procent, vergeleken met nog 6,8 procent een jaar geleden.

De vrije kasstroom was amper 10,1 miljoen euro tegen 70,2 miljoen in 2013.

Ademruimte

Toch heeft Barco nog flink wat ademruimte. De nettocashpositie was eind 2014 nog 63,4 miljoen en sindsdien is daar de 150 miljoen euro bruto van de verkoop van de defensie- en luchtvaartdivisie bij gekomen. De cinemaprojectoren wonnen volgens Barco marktaandeel. "ClickShare (een eenvoudig systeem om content naar een scherm te sturen, nvdr) zorgde voor een exponentiële groei van het corporatesegment", meldt Van Zele. De omzet in gezondheidszorg en in controlezalen steeg opnieuw in de tweede jaarhelft. De LiveDots-activiteit liep verder terug.

Voorzichtig

Barco heeft in 2014 een herstructurering doorgevoerd, onvoldoende rendabele ontwikkelingen geschrapt en het Duitse Orthogon en de defensie- en luchtvaartactiviteiten verkocht. Van Zele belooft de oorlogskas te investeren in groeiactiviteiten.

De Kortrijkzanen blijven voorzichtig in hun verwachtingen: een status-quo of een omzetgroei in enkele cijfers - op voorwaarde dat de wisselkoers van de euro op het huidige niveau blijft. De winst zou wel stijgen.

Barco verhoogt zijn dividend van 1,5 euro in 2013 tot 1,6 euro in 2014. De inkoop van aandelen wordt wel stopgezet als het huidige inkoopprogramma in mei afloopt.

(BL)De sterke dollar is een zegen voor Barco. Met de dollar in de rug haalde Barco in het tweede semester een omzet van 553 miljoen en een bedrijfskasstroom van 74 miljoen. Dat was vergelijkbaar met de prestatie in dezelfde periode van 2013. "Bemoedigende resultaten", laat CEO Eric Van Zele weten.Op jaarbasis ziet het resultaat er een stuk minder uit. De omzet blijft met 1,051 miljard boven het miljard, maar ligt wel 9,2 procent lager dan in 2013. De inkomende bestellingen lagen met 1,011 miljard euro zelfs 12,1 procent lager. De bedrijfswinst is meer dan gehalveerd tot 38,2 miljoen, een marge van slechts 3,6 procent, vergeleken met nog 6,8 procent een jaar geleden. De vrije kasstroom was amper 10,1 miljoen euro tegen 70,2 miljoen in 2013.Toch heeft Barco nog flink wat ademruimte. De nettocashpositie was eind 2014 nog 63,4 miljoen en sindsdien is daar de 150 miljoen euro bruto van de verkoop van de defensie- en luchtvaartdivisie bij gekomen. De cinemaprojectoren wonnen volgens Barco marktaandeel. "ClickShare (een eenvoudig systeem om content naar een scherm te sturen, nvdr) zorgde voor een exponentiële groei van het corporatesegment", meldt Van Zele. De omzet in gezondheidszorg en in controlezalen steeg opnieuw in de tweede jaarhelft. De LiveDots-activiteit liep verder terug. Barco heeft in 2014 een herstructurering doorgevoerd, onvoldoende rendabele ontwikkelingen geschrapt en het Duitse Orthogon en de defensie- en luchtvaartactiviteiten verkocht. Van Zele belooft de oorlogskas te investeren in groeiactiviteiten.De Kortrijkzanen blijven voorzichtig in hun verwachtingen: een status-quo of een omzetgroei in enkele cijfers - op voorwaarde dat de wisselkoers van de euro op het huidige niveau blijft. De winst zou wel stijgen. Barco verhoogt zijn dividend van 1,5 euro in 2013 tot 1,6 euro in 2014. De inkoop van aandelen wordt wel stopgezet als het huidige inkoopprogramma in mei afloopt.