"We zijn met de verkoper overeengekomen om niets over de prijs te zeggen, maar dit is een jong bedrijf dat zich nog ontwikkelt en wij zijn tamelijk gierig als het op overnames aankomt", zegt de vicepresident van Barco, Jean-Pierre Tanghe. Het gaat Barco niet om de omzet van IP Video Systems (IPVS), die "niet echt belangrijk" is, maar om de technologie die het bedrijf meebrengt. IP staat voor 'internet protocol'.

Aan het hoofd van IPVS staat Johan Pirot, een video-over-IP veteraan die meer dan 20 jaar voor Alcatel werkte. Hij was er onder meer vicepresident voor IP-strategie en vicepresident voor de IP Edge Product Line, een van de sterkste afdelingen van Alcatel in Antwerpen. Hij was in de jaren '90 ook verantwoordelijk voor het opzetten van de samenwerking tussen Alcatel en de Californische IP Remote Access Service specialist Ascend, die in 1999 door Lucent werd overgenomen. "Een zeer aangename man om mee te werken. En zoals nu wel bewezen is, ondernemend", mailt Willem Verbiest, Chief Architect Office van Alcatel-Lucent.

Pirot is een burgerlijk ingenieur van de KU Leuven, met een MBA van de Handelshogeschool Antwerpen. Hij stapte begin 2003 over naar het Amerikaanse TeraBurst Networks, dat hij twee jaar nadien fuseerde met OnAir, een ontwikkelaar van media servers. Die fusievennootschap is IP Video Systems.

De 30 werknemers van IPVS gaan deel uitmaken van het corporate technology and platforms-O&O-team van Barco. Uitzondering is technisch directeur Saurabh Jain, wiens taken door Johan Pirot worden overgenomen, zegt Tanghe. IPVS ontwikkelt hardware- en softwaretechnologieën voor realtime hogeresolutiemediastreaming, opname en beheer via IP-netwerken.

Klanten zijn actief in controlekamers, de medische markt, simulatie & training en telecollaboratie. Barco lanceerde in november zijn eigen Nexxis-netwerkingsysteem met zeer hoge snelheden voor gebruik van video in operatiezalen.

De technologie van IPVS heeft medische, maar ook militaire toepassingen, onder meer voor simulatie, briefing en debriefing van militaire operaties. "Netwerking wordt echt belangrijk op ons terrein. Af en toe proberen we via overnames wat sneller vooruit te komen in een markt", zegt Tanghe. Bijna een jaar geleden kocht Barco ook al de Cinestore knowhow van het Luikse XDC.

"Overnemen van activa" is soms een codewoord voor het opkopen van intellectuele eigendom uit een faillissement. "Dat is hier niet het geval", verzekert Jean-Pierre Tanghe. (B.L)

"We zijn met de verkoper overeengekomen om niets over de prijs te zeggen, maar dit is een jong bedrijf dat zich nog ontwikkelt en wij zijn tamelijk gierig als het op overnames aankomt", zegt de vicepresident van Barco, Jean-Pierre Tanghe. Het gaat Barco niet om de omzet van IP Video Systems (IPVS), die "niet echt belangrijk" is, maar om de technologie die het bedrijf meebrengt. IP staat voor 'internet protocol'. Aan het hoofd van IPVS staat Johan Pirot, een video-over-IP veteraan die meer dan 20 jaar voor Alcatel werkte. Hij was er onder meer vicepresident voor IP-strategie en vicepresident voor de IP Edge Product Line, een van de sterkste afdelingen van Alcatel in Antwerpen. Hij was in de jaren '90 ook verantwoordelijk voor het opzetten van de samenwerking tussen Alcatel en de Californische IP Remote Access Service specialist Ascend, die in 1999 door Lucent werd overgenomen. "Een zeer aangename man om mee te werken. En zoals nu wel bewezen is, ondernemend", mailt Willem Verbiest, Chief Architect Office van Alcatel-Lucent. Pirot is een burgerlijk ingenieur van de KU Leuven, met een MBA van de Handelshogeschool Antwerpen. Hij stapte begin 2003 over naar het Amerikaanse TeraBurst Networks, dat hij twee jaar nadien fuseerde met OnAir, een ontwikkelaar van media servers. Die fusievennootschap is IP Video Systems. De 30 werknemers van IPVS gaan deel uitmaken van het corporate technology and platforms-O&O-team van Barco. Uitzondering is technisch directeur Saurabh Jain, wiens taken door Johan Pirot worden overgenomen, zegt Tanghe. IPVS ontwikkelt hardware- en softwaretechnologieën voor realtime hogeresolutiemediastreaming, opname en beheer via IP-netwerken. Klanten zijn actief in controlekamers, de medische markt, simulatie & training en telecollaboratie. Barco lanceerde in november zijn eigen Nexxis-netwerkingsysteem met zeer hoge snelheden voor gebruik van video in operatiezalen. De technologie van IPVS heeft medische, maar ook militaire toepassingen, onder meer voor simulatie, briefing en debriefing van militaire operaties. "Netwerking wordt echt belangrijk op ons terrein. Af en toe proberen we via overnames wat sneller vooruit te komen in een markt", zegt Tanghe. Bijna een jaar geleden kocht Barco ook al de Cinestore knowhow van het Luikse XDC. "Overnemen van activa" is soms een codewoord voor het opkopen van intellectuele eigendom uit een faillissement. "Dat is hier niet het geval", verzekert Jean-Pierre Tanghe. (B.L)