Dat staat dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad, die zich baseren op informatie van de bankvergelijkingssite Spaargids.be. Citibank spreekt van een "nutteloosinitiatief".

De maatregel is volgens de banken nodig om "skimming", waarbij fraudeurs de magneetstrip van de bankkaart kopiëren, tegen te gaan. Volgens de banken gebeurt dat misbruik hoofdzakelijk buiten Europa, waar transacties nog vaak verwerkt worden op basis van de magneetstrip en niet op basis van de veiligere chip.

Maar niet alle banken zijn het daarmee eens. Deutsche Bank en Citibank willen de "draconische maatregel" niet invoeren. "De meeste fraudegevallen doen zich nog altijd voor in Europa. Dus waarom dan de kaart blokkeren buiten Europa?", vraagt Lars Seynaeve van Citibank zich af.

"De definitieve lijst met landen waar Maestro wel of niet zal functioneren, is nog niet bekend", zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be in de krant. De Verenigde Staten en Japan zouden alvast niet tot de veilige landen gerekend worden. In het Verenigd Koninkrijk, dat geen lid is van de eurozone, zou Maestro wel blijven werken.

Dat staat dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad, die zich baseren op informatie van de bankvergelijkingssite Spaargids.be. Citibank spreekt van een "nutteloosinitiatief". De maatregel is volgens de banken nodig om "skimming", waarbij fraudeurs de magneetstrip van de bankkaart kopiëren, tegen te gaan. Volgens de banken gebeurt dat misbruik hoofdzakelijk buiten Europa, waar transacties nog vaak verwerkt worden op basis van de magneetstrip en niet op basis van de veiligere chip. Maar niet alle banken zijn het daarmee eens. Deutsche Bank en Citibank willen de "draconische maatregel" niet invoeren. "De meeste fraudegevallen doen zich nog altijd voor in Europa. Dus waarom dan de kaart blokkeren buiten Europa?", vraagt Lars Seynaeve van Citibank zich af. "De definitieve lijst met landen waar Maestro wel of niet zal functioneren, is nog niet bekend", zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be in de krant. De Verenigde Staten en Japan zouden alvast niet tot de veilige landen gerekend worden. In het Verenigd Koninkrijk, dat geen lid is van de eurozone, zou Maestro wel blijven werken.