Balta-CEO Tom Debusschere: ‘We hopen het aantal gedwongen ontslagen tot nul te herleiden’

© Tom Debusschere

Tom Debusschere, de CEO van tapijtgroep Balta, had heel wat slecht nieuws te melden bij de presentatie van de resultaten van het derde kwartaal. Naast de tegenvallende winstcijfers kondigt de topman ook de herstructurering van de residentiële tuftafdeling in Oudenaarde aan. 197 banen staan op de tocht.

De beursgenoteerde tapijtgroep Balta heeft een zwak derde kwartaal achter de rug. Beleggers stuurden het aandeel fors lager. Terwijl de geconsolideerde omzet steeg met 23,2 procent naar 158 miljoen euro, daalde de aangepaste ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) met 2,4 procent tot 18,9 miljoen euro.

De winst kwam in het derde kwartaal onder druk door de wispelturige wisselkoersen (Britse pond, Turkse lira en Amerikaanse dollar), de grondstofprijsinflatie en opstartproblemen in de commerciële tegelfabriek in het Oost-Vlaamse Zele.

Zorgenkind van de groep

Met de publicatie van de mindere kwartaalresultaten kondigde Balta ook de herstructurering aan van de residentiële tapijtafdeling, het zorgenkind van de groep.

Residentieel kamerbreed tapijt is in continentaal Europa al langer geen groeimarkt meer. De Britten blijven wel tapijt kopen, de volumes zijn stabiel, maar door de oplopende inflatie (een gevolg van de brexit) kiezen ze voor minder kwalitatieve producten met kleinere marges.

Balta zag de omzet van kamerbreed tapijt in het derde kwartaal met 1,1 procent dalen (waarvan 1 procent door de negatieve wisselkoerseffecten) tot 54,2 miljoen euro.

De aangepaste-ebitda-marge kromp van 12,4 procent in het derde kwartaal van vorig jaar naar 8,3 procent dit kwartaal.

De krimpende marge van de residentiële tapijtafdeling vergt actie en Balta kondigde vandaag ingrepen in het productieplatform aan. De karpetten en de commerciële divisie tekenen wel groeicijfers op.

Industriële logica

“We hebben de intentie om de residentiële tapijtproductie van de fabriek in Oudenaarde te verhuizen naar onze twee andere residentiële fabrieken in Tielt en in Sint-Baafs-Vijve”, zegt Tom Debusschere. In de Oost-Vlaamse tapijtfabriek werken 197 mensen. De non-wovenactiviteit (met 80 personeelsleden) blijft actief op de Balta-site in Oudenaarde.

CEO Debusschere legt de industriële logica achter het plan uit. “Onze fabriek in Oudenaarde is niet verticaal geïntegreerd. Dat is wel het geval in Sint-Baafs-Vijve en in Tielt.”

Daarnaast spelen ook de logistieke kosten een rol in deze herstructurering. “Iedere rol tapijt die we produceren in Oudenaarde wordt verscheept naar onze magazijnen in West-Vlaanderen. De vrijgekomen ruimte in Oudenaarde zou worden gebruikt als opslag voor onze non-wovendivisie, zo komt de productie en het magazijn van die afdeling onder één dak en kunnen we het huurmagazijn in Sint-Niklaas sluiten.”

Marges herstellen

Tom Debusschere maakt zich sterk dat er in de tapijtgroep, met 2600 medewerkers in West- en Oost-Vlaanderen, voldoende mogelijkheden zijn om de 197 mensen van Oudenaarde aan de slag te houden.

“Samen met de vakbonden proberen we zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee te verhuizen naar Tielt, op 29 kilometer van Oudenaarde, of Sint-Baafs-Vijve (op 17 km). Er zijn ook mogelijkheden in Oudenaarde zelf, de site blijft bestaan. En we hebben nog andere fabrieken in de groep. Er zijn staan tientallen jobs open en we hopen dat we het aantal naakte ontslagen tot nul kunnen herleiden.”

Volgens Debusschere is dat een realistische piste. “Natuurlijk kunnen de mensen zelf kiezen. er zit veel kennis bij de medewerkers in Oudenaarde. We willen die opnieuw inzetten in de groep”, klinkt het.

Woensdagavond is er een ondernemingsraad gepland waar de verhuisplannen verder worden toegelicht. Met de aangekondigde reorganisatieplannen wil Balta de marges van de residentiële afdeling herstellen.

“Om vanaf midden volgend jaar opnieuw op de historische marges van de residentiële divisie uit te komen.”

Partner Content