Royal Park Investments is er in het eerste halfjaar van 2012 in geslaagd een nettowinst van 101 miljoen euro te boeken. Door dat meer dan behoorlijke resultaat heeft RPI zijn zogenaamde 'super senior schuld' van 5 miljard euro aan BNP Paribas Fortis terugbetaald. "In 2009 werd gepland om dat bedrag in de loop van 2013 terug te betalen. We hebben dat nu tien maanden vroeger al gedaan," aldus CEO Danny Frans.

Een hele opluchting voor de CEO, want BNP Paribas Fortis eiste in ruil voor de lening een pand op alle activa van de 'bad bank'. Nu die vrijkomen, ontstaan voor RPI nieuwe opportuniteiten voor het ophalen van alternatieve financiering.

Bovendien zal RPI vanaf nu zijn senior schuld beginnen terug te betalen, waardoor ook het bedrag van de garantie door de Belgische staat zal verminderen. België geeft een waarborg op de circa 4,9 miljard euro die RPI heeft uitstaan via waardepapier in dollar. Daarnaast leende RPI ook 518 miljoen euro bij het Franse BNP Paribas. De CEO schat dat de senior schuld binnen 4,5 à 5 jaar terugbetaald kan zijn.

RPI is voor 43,5 procent in handen van de Belgische staat, voor 44,7 procent van verzekeraar Ageas en voor 11,8 procent van BNP Paribas. (Belga/BO)

Royal Park Investments is er in het eerste halfjaar van 2012 in geslaagd een nettowinst van 101 miljoen euro te boeken. Door dat meer dan behoorlijke resultaat heeft RPI zijn zogenaamde 'super senior schuld' van 5 miljard euro aan BNP Paribas Fortis terugbetaald. "In 2009 werd gepland om dat bedrag in de loop van 2013 terug te betalen. We hebben dat nu tien maanden vroeger al gedaan," aldus CEO Danny Frans.Een hele opluchting voor de CEO, want BNP Paribas Fortis eiste in ruil voor de lening een pand op alle activa van de 'bad bank'. Nu die vrijkomen, ontstaan voor RPI nieuwe opportuniteiten voor het ophalen van alternatieve financiering. Bovendien zal RPI vanaf nu zijn senior schuld beginnen terug te betalen, waardoor ook het bedrag van de garantie door de Belgische staat zal verminderen. België geeft een waarborg op de circa 4,9 miljard euro die RPI heeft uitstaan via waardepapier in dollar. Daarnaast leende RPI ook 518 miljoen euro bij het Franse BNP Paribas. De CEO schat dat de senior schuld binnen 4,5 à 5 jaar terugbetaald kan zijn. RPI is voor 43,5 procent in handen van de Belgische staat, voor 44,7 procent van verzekeraar Ageas en voor 11,8 procent van BNP Paribas. (Belga/BO)