General Motors koopt tussen nu en eind volgend jaar voor 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) eigen aandelen in, maakt de autoreus maandag bekend. Dat gebeurt onder druk van de beleggersactivist Harry J. Wilson.

Wilson kondigde vorige maand namelijk aan dat hij zich kandidaat zou stellen voor een bestuurszetel bij GM. De aandeelhouder uitte zich kritisch over de financiële prestaties en de beurskoers van het bedrijf, en stelde onder meer een aandeleninkoop voor.

Een dergelijke inkoop is gunstig voor aandeelhouders, omdat het dividend daarna over minder aandelen moet worden verdeeld.

In een reactie op de aankondiging van GM ziet Wilson af van een bestuurszitje nu de autoreus gedeeltelijk aan zijn wensen tegemoet is gekomen. Hij werd gesteund door investeringsmaatschappijen met een totaalbelang van ruim 2 procent in het bedrijf.

"De echte vraag luidt : Hoe wordt een bedrijf bestuurd op een manier die de aandeelhouderswaarde maximaliseert?", aldus Wilson aan het persagentschap Reuters.

Wilson raakte betrokken bij General Motors als lid van een commissie die - onder het beleid van de Amerikaanse president Obama - de taak kreeg om de de autofabrikant na het faillissement in 2009 met overheidssteun weer winstgevend te maken. Wilson kocht na de herintroductie op Wall Street een pakket aandelen van GM.

Vorige week verklaarde een andere GM-aandeelhouder, Warren Buffett, aan de Amerikaanse televisiezender CNBC dat hij het niet eens was met de beslissing om iemand raad van bestuur te maken die afspraken met andere aandeelhouders heeft gemaakt om op korte termijn winst te maken. Buffett verwees daarmee naar de 2 tot 4 procent van de koerswinst die de investeringsmaatschappijen de komende twee jaar van plan zijn af te staan aan Wilson.(Reuters/BO)

General Motors koopt tussen nu en eind volgend jaar voor 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) eigen aandelen in, maakt de autoreus maandag bekend. Dat gebeurt onder druk van de beleggersactivist Harry J. Wilson.Wilson kondigde vorige maand namelijk aan dat hij zich kandidaat zou stellen voor een bestuurszetel bij GM. De aandeelhouder uitte zich kritisch over de financiële prestaties en de beurskoers van het bedrijf, en stelde onder meer een aandeleninkoop voor. Een dergelijke inkoop is gunstig voor aandeelhouders, omdat het dividend daarna over minder aandelen moet worden verdeeld. In een reactie op de aankondiging van GM ziet Wilson af van een bestuurszitje nu de autoreus gedeeltelijk aan zijn wensen tegemoet is gekomen. Hij werd gesteund door investeringsmaatschappijen met een totaalbelang van ruim 2 procent in het bedrijf."De echte vraag luidt : Hoe wordt een bedrijf bestuurd op een manier die de aandeelhouderswaarde maximaliseert?", aldus Wilson aan het persagentschap Reuters. Wilson raakte betrokken bij General Motors als lid van een commissie die - onder het beleid van de Amerikaanse president Obama - de taak kreeg om de de autofabrikant na het faillissement in 2009 met overheidssteun weer winstgevend te maken. Wilson kocht na de herintroductie op Wall Street een pakket aandelen van GM.Vorige week verklaarde een andere GM-aandeelhouder, Warren Buffett, aan de Amerikaanse televisiezender CNBC dat hij het niet eens was met de beslissing om iemand raad van bestuur te maken die afspraken met andere aandeelhouders heeft gemaakt om op korte termijn winst te maken. Buffett verwees daarmee naar de 2 tot 4 procent van de koerswinst die de investeringsmaatschappijen de komende twee jaar van plan zijn af te staan aan Wilson.(Reuters/BO)