De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) sluit tegen eind 2017 zijn twee fabrieken in Australië. Bijna 3.000 mensen zullen hun baan verliezen, meldt GM woensdag.

Het vertrek van GM betekent een nieuwe klap voor de Australische auto-industrie. Eerder maakte Ford al bekend de productie stop te zetten en verwacht wordt dat het Japanse Toyota de Amerikanen volgt. Mitsubishi, de kleinste van de vier, verliet het land al in 2008.

Bij GM Holden, de Australische dochter van GM, zullen de komende vier jaar 1.600 banen verdwijnen in de fabriek in de staat South Australia, en nog eens 1.300 in Victoria. Wat overblijft is een verkoopcel, een nationaal distributiecentrum voor onderdelen en een ontwerpstudio.

"De beslissing om de productie in Australië te beëindigen weerspiegelt de 'perfect storm' van negatieve invloeden die de auto-industrie in het land treft", verduidelijkt de huidige CEO van GM, Dan Akerson, in een persbericht. Hij verwijst daarbij naar de aanhoudende sterkte van de Australische dollar, de hoge productiekosten, de kleine thuismarkt en 'mogelijk de meest concurrentiële en gefragmenteerde automarkt ter wereld'.

GM had de Australische regering meer subsidies gevraagd, maar die weigerde. De autobouwer produceerde vorig jaar 84.000 wagens in Australië. Na het vertrek in 2017 zal GM 69 jaar lang wagens hebben gebouwd in het land. (Bloomberg/Belga/BO)

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) sluit tegen eind 2017 zijn twee fabrieken in Australië. Bijna 3.000 mensen zullen hun baan verliezen, meldt GM woensdag.Het vertrek van GM betekent een nieuwe klap voor de Australische auto-industrie. Eerder maakte Ford al bekend de productie stop te zetten en verwacht wordt dat het Japanse Toyota de Amerikanen volgt. Mitsubishi, de kleinste van de vier, verliet het land al in 2008. Bij GM Holden, de Australische dochter van GM, zullen de komende vier jaar 1.600 banen verdwijnen in de fabriek in de staat South Australia, en nog eens 1.300 in Victoria. Wat overblijft is een verkoopcel, een nationaal distributiecentrum voor onderdelen en een ontwerpstudio. "De beslissing om de productie in Australië te beëindigen weerspiegelt de 'perfect storm' van negatieve invloeden die de auto-industrie in het land treft", verduidelijkt de huidige CEO van GM, Dan Akerson, in een persbericht. Hij verwijst daarbij naar de aanhoudende sterkte van de Australische dollar, de hoge productiekosten, de kleine thuismarkt en 'mogelijk de meest concurrentiële en gefragmenteerde automarkt ter wereld'. GM had de Australische regering meer subsidies gevraagd, maar die weigerde. De autobouwer produceerde vorig jaar 84.000 wagens in Australië. Na het vertrek in 2017 zal GM 69 jaar lang wagens hebben gebouwd in het land. (Bloomberg/Belga/BO)