Dat zal gebeuren via het coöperatieve bankiermodel. Argenta wil een coöperatieve vennootschap oprichten. Klanten en aandeelhouders zullen kunnen intekenen: klanten tot 3.000 euro, kantoorhouders tot 25.000 euro.

Het is de bedoeling tegen deze zomer klaar te zijn met de voorbereidingen en te kunnen starten, om dan tegen het einde van het jaar 100 miljoen euro te hebben opgehaald. De coöperatieve vennootschap zal dan 10 pct van de aandelen in handen hebben, de oprichtende familie Van Rompuy de resterende 90 pct.

De bedoeling is alvast niet om een oorlogskas te spijzen, zegt voorzitter Jan Cerfontaine. Wel om tegemoet te komen aan de vraag van kantoorhouders. "We willen de relatie met onze kantoorhouders en klanten consolideren." Het coöperatieve spaarmodel is tijdens de crisis ook resistent gebleken, aldus Cerfontaine over de keuze van Argenta.

Een tweede doelstelling is om Argenta voor te bereiden op nieuwe voorschriften over eigen vermogen die er volgens de bank zitten aan te komen. "We willen in goede tijden een buffer aanleggen."

De bankactiviteiten waren in 2009 goed voor zo'n 70 miljoen euro winst. De verzekeringsactiviteiten kenden een "buitengewoon resultaat". Na dotaties aan fondsen -onder meer een vergrijzingsreserve- was er een winst van 10 miljoen. Geconsolideerd resulteert dit samen in een nettowinst van 73 miljoen euro, tegen 48 miljoen in 2008.

Dat zal gebeuren via het coöperatieve bankiermodel. Argenta wil een coöperatieve vennootschap oprichten. Klanten en aandeelhouders zullen kunnen intekenen: klanten tot 3.000 euro, kantoorhouders tot 25.000 euro. Het is de bedoeling tegen deze zomer klaar te zijn met de voorbereidingen en te kunnen starten, om dan tegen het einde van het jaar 100 miljoen euro te hebben opgehaald. De coöperatieve vennootschap zal dan 10 pct van de aandelen in handen hebben, de oprichtende familie Van Rompuy de resterende 90 pct. De bedoeling is alvast niet om een oorlogskas te spijzen, zegt voorzitter Jan Cerfontaine. Wel om tegemoet te komen aan de vraag van kantoorhouders. "We willen de relatie met onze kantoorhouders en klanten consolideren." Het coöperatieve spaarmodel is tijdens de crisis ook resistent gebleken, aldus Cerfontaine over de keuze van Argenta. Een tweede doelstelling is om Argenta voor te bereiden op nieuwe voorschriften over eigen vermogen die er volgens de bank zitten aan te komen. "We willen in goede tijden een buffer aanleggen." De bankactiviteiten waren in 2009 goed voor zo'n 70 miljoen euro winst. De verzekeringsactiviteiten kenden een "buitengewoon resultaat". Na dotaties aan fondsen -onder meer een vergrijzingsreserve- was er een winst van 10 miljoen. Geconsolideerd resulteert dit samen in een nettowinst van 73 miljoen euro, tegen 48 miljoen in 2008.