Tijdens de persconferentie van Arco bleek dat het maximum aan beschermd coöperatief kapitaal van particulieren 1,5 miljard euro bedraagt. Dat is meteen ook het maximale bedrag waarvoor het waarborgfonds van de overheid dreigt op te draaien.

Arco-topvrouw Francine Swiggers rekent erop dat de tussenkomst van het waarborgfonds lager zal liggen. Dat zou kunnen als de vereffening meer opbrengt dan het geld dat nodig is om de schuldeisers terug te betalen (750 miljoen euro). Eigenaardig genoeg rekent Swiggers daarvoor op een waardetoename van Dexia. De koers van Dexia bodemde vandaag verder uit tot 0,35 euro. Daarmee is de Dexia-participatie van Arco niet eens meer 100 miljoen euro waard.

Als Arco zijn 250 miljoen aandelen op de markt gooit en de Gemeentelijke Holding, die ook op een vereffening afstevent, doet het zelfde, dan komen er evenveel aandelen op de markt als de huidige free float van Dexia (ongeveer 28 procent van het aandelenkapitaal). Dat kan de beurs onmogelijk slikken, en zou leiden tot een verdere koersval.

Is rekenen op een waardetoename in de gegeven omstandigheden geen illusie? "Het is niet de bedoeling om de aandelen op de markt te gooien", reageert Francine Swiggers, "Wij denken op termijn, als de schuldencrisis over is en ook de overheden uit Dexia stappen, investeerders te kunnen aantrekken die geloven in het potentieel van Dexia en een globaal pakket willen kopen. Er zit waarde in Dexia, die moet ooit naar boven komen."

Intussen is er geen enkele analist die nog een waarde durft te kleven op Dexia. De restbank maakte op negen maanden een verlies van 10,5 miljard euro en houdt een kapitaalbuffer van amper 2,25 miljard euro over.

Patrick Claerhout

Tijdens de persconferentie van Arco bleek dat het maximum aan beschermd coöperatief kapitaal van particulieren 1,5 miljard euro bedraagt. Dat is meteen ook het maximale bedrag waarvoor het waarborgfonds van de overheid dreigt op te draaien. Arco-topvrouw Francine Swiggers rekent erop dat de tussenkomst van het waarborgfonds lager zal liggen. Dat zou kunnen als de vereffening meer opbrengt dan het geld dat nodig is om de schuldeisers terug te betalen (750 miljoen euro). Eigenaardig genoeg rekent Swiggers daarvoor op een waardetoename van Dexia. De koers van Dexia bodemde vandaag verder uit tot 0,35 euro. Daarmee is de Dexia-participatie van Arco niet eens meer 100 miljoen euro waard. Als Arco zijn 250 miljoen aandelen op de markt gooit en de Gemeentelijke Holding, die ook op een vereffening afstevent, doet het zelfde, dan komen er evenveel aandelen op de markt als de huidige free float van Dexia (ongeveer 28 procent van het aandelenkapitaal). Dat kan de beurs onmogelijk slikken, en zou leiden tot een verdere koersval. Is rekenen op een waardetoename in de gegeven omstandigheden geen illusie? "Het is niet de bedoeling om de aandelen op de markt te gooien", reageert Francine Swiggers, "Wij denken op termijn, als de schuldencrisis over is en ook de overheden uit Dexia stappen, investeerders te kunnen aantrekken die geloven in het potentieel van Dexia en een globaal pakket willen kopen. Er zit waarde in Dexia, die moet ooit naar boven komen." Intussen is er geen enkele analist die nog een waarde durft te kleven op Dexia. De restbank maakte op negen maanden een verlies van 10,5 miljard euro en houdt een kapitaalbuffer van amper 2,25 miljard euro over. Patrick Claerhout