Staalreus ArcelorMittal heeft maar liefst 38 miljard euro overgeheveld van zijn financieel centrum in België, AM Finance and Service Belgium, naar Luxemburg.

Dat meldt de Franse krant Le Monde op basis van 'meerdere Belgische bronnen'.

Fairness taks

De operatie startte eind vorig jaar, zo merkt Le Monde op, en werd afgerond enkele dagen nadat de federale regering besliste om de zogenaamde fairness taks in te voeren.

De fairness taks, in het leven geroepen tijdens de recente federale begrotingsronde, is een belasting van minimum vijf procent voor grote bedrijven die een dividend uitkeren aan hun aandeelhouders en die dankzij fiscale spitstechnologie vaak amper vennootschapsbelastingen betalen in ons land. ArcelorMittal is een van de bedrijven die met de fairness taks geviseerd worden.

Luxemburg

Eerder dit jaar waren er al geruchten over een verhuis van het financieel centrum van ArcelorMittal naar Dubai, maar dat werd toen door het bedrijf ontkend.

De staalgroep liet wel uitschijnen dat de financiële centra in zowel België als Dubai zouden worden afgebouwd ten voordele van Luxemburg, waar de zetel van AM Global Holding is gevestigd. Volgens Le Monde erft die Luxemburgse holding nu 2,6 miljard euro cash en 35,2 miljard euro schuldpapier. Dat is bijna de volledige portefeuille van het Belgische filiaal. (Belga/KVDA)

Staalreus ArcelorMittal heeft maar liefst 38 miljard euro overgeheveld van zijn financieel centrum in België, AM Finance and Service Belgium, naar Luxemburg. Dat meldt de Franse krant Le Monde op basis van 'meerdere Belgische bronnen'. Fairness taks De operatie startte eind vorig jaar, zo merkt Le Monde op, en werd afgerond enkele dagen nadat de federale regering besliste om de zogenaamde fairness taks in te voeren. De fairness taks, in het leven geroepen tijdens de recente federale begrotingsronde, is een belasting van minimum vijf procent voor grote bedrijven die een dividend uitkeren aan hun aandeelhouders en die dankzij fiscale spitstechnologie vaak amper vennootschapsbelastingen betalen in ons land. ArcelorMittal is een van de bedrijven die met de fairness taks geviseerd worden. Luxemburg Eerder dit jaar waren er al geruchten over een verhuis van het financieel centrum van ArcelorMittal naar Dubai, maar dat werd toen door het bedrijf ontkend. De staalgroep liet wel uitschijnen dat de financiële centra in zowel België als Dubai zouden worden afgebouwd ten voordele van Luxemburg, waar de zetel van AM Global Holding is gevestigd. Volgens Le Monde erft die Luxemburgse holding nu 2,6 miljard euro cash en 35,2 miljard euro schuldpapier. Dat is bijna de volledige portefeuille van het Belgische filiaal. (Belga/KVDA)