Staalreus ArcelorMittal zet opnieuw het mes in het personeelsbestand in ons land.

Als gevolg van een besparingsplan om de kosten van ondersteunende diensten te drukken, komen er bij ArcelorMittal FCE Belgium in Gent 79 banen op de tocht te staan. De lokale gevolgen van een Europees besparingsplan bij de staalreus werden dinsdag toegelicht tijdens een bijzondere ondernemingsraad, meldt de socialistische vakbond ABVV. De directie van ArcelorMittal benadrukt dat de afvloeiingen op een 'sociaal verantwoorde manier' zullen gebeuren.

De directie van ArcelorMittal Gent verwijst voor het besparingsplan naar de overcapaciteit op de Europese staalmarkt en de druk op de verkoopprijzen. "Om de concurrentiële positie te versterken is het noodzakelijk om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verminderen, ook in de ondersteunende diensten," luidt het. Voorts is het de bedoeling processen eenvoudiger en transparanter te maken en de geografische versnippering van activiteiten te verminderen.

Bij het productiebedrijf ArcelorMittal Gent zijn 44 van de 700 banen bedreigd in elf ondersteunde diensten, waaronder magazijnbeheer, inkoop, drukkerij en facility management. Het zou volgens de vakbonden gaan om 30 arbeiders en 14 bediendejobs. De afvloeiïngen zouden gespreid worden over drie jaar via natuurlijke afvloeiingen, afbouw van interims en tijdelijke contracten.

Bij ArcelorMittal Flat Carbon Europe in Gent, waar onder meer
financiën beheerd worden, hr-, sales en marketingafdelingen gevestigd zijn, zouden 35 van de 250 bedienden en kaderleden moeten vertrekken.

De vakbond wijst er nog op dat er al 895 jobs gesneuveld zijn in 2009 en dat de besparingen van 2001 tot 2004 ook al ongeveer 700 banen hebben gekost. Dinsdagnamiddag vinden informatiesessies plaats bij het personeel. Het is nog niet duidelijk of er acties volgen.

Dinsdag vallen er niet alleen ontslagen in Gent, ook bij ArcelorMittal-dochter AND Steel in Schoten wordt er gesnoeid in het personeelsbestand. Daar staan 30 van de 47 banen op de helling. Het zou gaan om 13 arbeiders en 17 bedienden.

Voor Peter Van Herck van de vakbond ACV Metea komt de ontslagronde als een verrassing. "In de vestiging in Overpelt is er recentelijk nog een grote herstructurering geweest, waardoor bij de werknemers in Schoten de indruk leefde dat het ergste wel voorbij was. Ook al was er soms een hoge graad van economische werkloosheid, toch zijn de werknemers met verstomming geslagen," aldus Van Herck.

Volgens de vakbondsman wil het moederbedrijf ArcelorMittal de activiteiten in een vestiging in Nederland centraliseren. De procedure volgens de Wet-Renault werd intussen opgestart. Bij AND Steel in Schoten worden staalprofielen voor klanten uit de bouwsector gemaakt. (Belga/BO)

Staalreus ArcelorMittal zet opnieuw het mes in het personeelsbestand in ons land.Als gevolg van een besparingsplan om de kosten van ondersteunende diensten te drukken, komen er bij ArcelorMittal FCE Belgium in Gent 79 banen op de tocht te staan. De lokale gevolgen van een Europees besparingsplan bij de staalreus werden dinsdag toegelicht tijdens een bijzondere ondernemingsraad, meldt de socialistische vakbond ABVV. De directie van ArcelorMittal benadrukt dat de afvloeiingen op een 'sociaal verantwoorde manier' zullen gebeuren. De directie van ArcelorMittal Gent verwijst voor het besparingsplan naar de overcapaciteit op de Europese staalmarkt en de druk op de verkoopprijzen. "Om de concurrentiële positie te versterken is het noodzakelijk om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verminderen, ook in de ondersteunende diensten," luidt het. Voorts is het de bedoeling processen eenvoudiger en transparanter te maken en de geografische versnippering van activiteiten te verminderen. Bij het productiebedrijf ArcelorMittal Gent zijn 44 van de 700 banen bedreigd in elf ondersteunde diensten, waaronder magazijnbeheer, inkoop, drukkerij en facility management. Het zou volgens de vakbonden gaan om 30 arbeiders en 14 bediendejobs. De afvloeiïngen zouden gespreid worden over drie jaar via natuurlijke afvloeiingen, afbouw van interims en tijdelijke contracten. Bij ArcelorMittal Flat Carbon Europe in Gent, waar onder meer financiën beheerd worden, hr-, sales en marketingafdelingen gevestigd zijn, zouden 35 van de 250 bedienden en kaderleden moeten vertrekken. De vakbond wijst er nog op dat er al 895 jobs gesneuveld zijn in 2009 en dat de besparingen van 2001 tot 2004 ook al ongeveer 700 banen hebben gekost. Dinsdagnamiddag vinden informatiesessies plaats bij het personeel. Het is nog niet duidelijk of er acties volgen. Dinsdag vallen er niet alleen ontslagen in Gent, ook bij ArcelorMittal-dochter AND Steel in Schoten wordt er gesnoeid in het personeelsbestand. Daar staan 30 van de 47 banen op de helling. Het zou gaan om 13 arbeiders en 17 bedienden. Voor Peter Van Herck van de vakbond ACV Metea komt de ontslagronde als een verrassing. "In de vestiging in Overpelt is er recentelijk nog een grote herstructurering geweest, waardoor bij de werknemers in Schoten de indruk leefde dat het ergste wel voorbij was. Ook al was er soms een hoge graad van economische werkloosheid, toch zijn de werknemers met verstomming geslagen," aldus Van Herck. Volgens de vakbondsman wil het moederbedrijf ArcelorMittal de activiteiten in een vestiging in Nederland centraliseren. De procedure volgens de Wet-Renault werd intussen opgestart. Bij AND Steel in Schoten worden staalprofielen voor klanten uit de bouwsector gemaakt. (Belga/BO)