Staalreus ArcelorMittal heeft in 2012 een verlies geboekt van 3,7 miljard dollar (2,72 miljard euro). Het jaar voordien was er nog 2,26 miljard dollar winst.

De crisis treft de vraag naar staal. De productie daalde vorig jaar tot 88,2 miljoen ton, tegenover bijna 92 miljoen ton een jaar eerder. Het bedrijf leverde met 83,8 miljoen ton 2,3 procent minder staal.

De ebitda (winst voor intresten, belasting, waardevermindering, en amortisatie) daalde op jaarbasis met 30 procent tot 7,08 miljard dollar.

In het vierde kwartaal was er een nettoverlies van 3,98 miljard dollar, tegenover 1 miljard dollar verlies een jaar eerder. De staalleveringen daalden in het slotkwart met 2,7 procent tot 20 miljoen ton.

De ebitda daalde in het vierde kwartaal fors tot 1,32 miljard dollar, maar dat is beter dan verwacht.

Beslissingen

2012 was 'een zeer moeilijk jaar' voor de staalindustrie, en dat 'vooral in Europa', zegt topman Lakshmi Mittal. Daar daalde de vraag naar staal met 8,8 procent. 'In de loop van het jaar hebben we verschillende belangrijke beslissingen genomen om de uitdagingen aan te pakken waarmee we geconfronteerd worden: concentratie van de operationele aanwezigheid op de meest competitieve sites en het terugdringen van de schulden.'

Vorige maand kondigde ArcelorMittal de sluiting aan van een groot deel van de koude lijn in het Luikse staalbekken. Daardoor staan 1.300 banen op de tocht.

Voor 2013 verwacht ArcelorMittal een stijging met 2 tot 3 procent van de staalleveringen. (Belga/KVDA)

Staalreus ArcelorMittal heeft in 2012 een verlies geboekt van 3,7 miljard dollar (2,72 miljard euro). Het jaar voordien was er nog 2,26 miljard dollar winst. De crisis treft de vraag naar staal. De productie daalde vorig jaar tot 88,2 miljoen ton, tegenover bijna 92 miljoen ton een jaar eerder. Het bedrijf leverde met 83,8 miljoen ton 2,3 procent minder staal. De ebitda (winst voor intresten, belasting, waardevermindering, en amortisatie) daalde op jaarbasis met 30 procent tot 7,08 miljard dollar. In het vierde kwartaal was er een nettoverlies van 3,98 miljard dollar, tegenover 1 miljard dollar verlies een jaar eerder. De staalleveringen daalden in het slotkwart met 2,7 procent tot 20 miljoen ton. De ebitda daalde in het vierde kwartaal fors tot 1,32 miljard dollar, maar dat is beter dan verwacht. Beslissingen 2012 was 'een zeer moeilijk jaar' voor de staalindustrie, en dat 'vooral in Europa', zegt topman Lakshmi Mittal. Daar daalde de vraag naar staal met 8,8 procent. 'In de loop van het jaar hebben we verschillende belangrijke beslissingen genomen om de uitdagingen aan te pakken waarmee we geconfronteerd worden: concentratie van de operationele aanwezigheid op de meest competitieve sites en het terugdringen van de schulden.' Vorige maand kondigde ArcelorMittal de sluiting aan van een groot deel van de koude lijn in het Luikse staalbekken. Daardoor staan 1.300 banen op de tocht. Voor 2013 verwacht ArcelorMittal een stijging met 2 tot 3 procent van de staalleveringen. (Belga/KVDA)