Met het project is een investering gemoeid van 87 miljoen euro. ArcelorMittal gaf maandag in een persbericht meer toelichting bij de investering die vorige maand al was bekendgemaakt.

Volgens de staalreus gaat het om de eerste productiefaciliteit op commerciële schaal in Europa om bio-ethanol te genereren uit afvalgassen die vrijkomen tijdens de productie van staal.

"De CO uit de hoogovens gaan we nu onder hoge druk in een reactor brengen waarin microben in een waterbad op 38 graden leven", zei Carl De Maré, Chief Technology Officer bij het staalbedrijf, vorige maand. "Dat zijn microben die al honderdduizenden jaren in de diepzee leven, waar geen zuurstof is. Ze voeden zich dus met CO en waterstof. Het speciale eraan is dat ze die voeding omzetten in ethanol, dat je in een benzinetank kan bijvoegen, biobrandstof dus."

Momenteel worden alle hoogovengassen naar een elektriciteitscentrale gestuurd, maar de CO wordt er bij verbranding koolstofdioxide (CO2) en komt dus in de atmosfeer terecht. De nieuwe technologie moet de CO2-uitstoot van de staalreus met 120.000 ton (op 9 miljoen ton) per jaar verminderen.

De bouw van het proefproject in Gent zou dit jaar nog opgestart worden, de productie van bioethanol zou naar verwachting midden 2017 kunnen starten.

In een eerste fase zal er een capaciteit van 16.000 ton ethanol per jaar zijn, in een tweede fase in 2018 zal die capaciteit naar 47.000 ton opgetrokken worden.

ArcelorMittal heeft de intentie om na Gent het project ook uit te breiden naar andere sites. De investering in Gent zou op termijn vijftig extra jobs opleveren. (Belga/BO)

Met het project is een investering gemoeid van 87 miljoen euro. ArcelorMittal gaf maandag in een persbericht meer toelichting bij de investering die vorige maand al was bekendgemaakt. Volgens de staalreus gaat het om de eerste productiefaciliteit op commerciële schaal in Europa om bio-ethanol te genereren uit afvalgassen die vrijkomen tijdens de productie van staal."De CO uit de hoogovens gaan we nu onder hoge druk in een reactor brengen waarin microben in een waterbad op 38 graden leven", zei Carl De Maré, Chief Technology Officer bij het staalbedrijf, vorige maand. "Dat zijn microben die al honderdduizenden jaren in de diepzee leven, waar geen zuurstof is. Ze voeden zich dus met CO en waterstof. Het speciale eraan is dat ze die voeding omzetten in ethanol, dat je in een benzinetank kan bijvoegen, biobrandstof dus."Momenteel worden alle hoogovengassen naar een elektriciteitscentrale gestuurd, maar de CO wordt er bij verbranding koolstofdioxide (CO2) en komt dus in de atmosfeer terecht. De nieuwe technologie moet de CO2-uitstoot van de staalreus met 120.000 ton (op 9 miljoen ton) per jaar verminderen. De bouw van het proefproject in Gent zou dit jaar nog opgestart worden, de productie van bioethanol zou naar verwachting midden 2017 kunnen starten. In een eerste fase zal er een capaciteit van 16.000 ton ethanol per jaar zijn, in een tweede fase in 2018 zal die capaciteit naar 47.000 ton opgetrokken worden. ArcelorMittal heeft de intentie om na Gent het project ook uit te breiden naar andere sites. De investering in Gent zou op termijn vijftig extra jobs opleveren. (Belga/BO)