Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder iPhones dan verwacht verkocht. De resultaten waarmee het Amerikaanse technologiebedrijf dinsdagavond naar buiten kwam, stelden beleggers en analisten dan ook teleur.

In de handel nabeurs verloor het aandeel zo'n 6 procent. Het is nog maar de tweede keer sinds 2003 dat Apple de analistenverwachtingen niet haalt.

8,8 miljard dollar winst
De omzet van Apple kwam in het derde kwartaal uit op 35 miljard dollar, onder de verwachting van ruim 37 miljard dollar. De winst kwam uit op 8,8 miljard dollar. Dat is een winst van 9,32 dollar per aandeel, terwijl analisten op 10,37 dollar winst per aandeel gerekend hadden.

Apple verkocht in het derde kwartaal 26 miljoen iPhones, dat is 28 procent meer dan in het derde kwartaal van 2011. Maar analisten hadden op 28,4 miljoen toestellen gerekend.

iPhone 5
Het bedrijf heeft mogelijk last van concurrenten als Samsung en HTC. Maar de consumenten wachten ook de komst van de nieuwe iPhone 5 in het najaar af.

De verkoop van iPads trok veel sterker aan, met 84 procent tot 17 miljoen. De iPod-muziekspeler trok daarentegen weinig publiek met een daling van de verkoop met 10 procent. De verkoop van Mac-computers (laptops en desktops) ging er op jaarbasis twee procent op vooruit tot 4 miljoen.

Het bedrijf waarschuwt voor een lagere winst in het vierde kwartaal. Ook de omzet zou dan iets lager uitvallen dan in de afgelopen maanden. (Belga/TV)

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder iPhones dan verwacht verkocht. De resultaten waarmee het Amerikaanse technologiebedrijf dinsdagavond naar buiten kwam, stelden beleggers en analisten dan ook teleur. In de handel nabeurs verloor het aandeel zo'n 6 procent. Het is nog maar de tweede keer sinds 2003 dat Apple de analistenverwachtingen niet haalt. 8,8 miljard dollar winst De omzet van Apple kwam in het derde kwartaal uit op 35 miljard dollar, onder de verwachting van ruim 37 miljard dollar. De winst kwam uit op 8,8 miljard dollar. Dat is een winst van 9,32 dollar per aandeel, terwijl analisten op 10,37 dollar winst per aandeel gerekend hadden. Apple verkocht in het derde kwartaal 26 miljoen iPhones, dat is 28 procent meer dan in het derde kwartaal van 2011. Maar analisten hadden op 28,4 miljoen toestellen gerekend. iPhone 5 Het bedrijf heeft mogelijk last van concurrenten als Samsung en HTC. Maar de consumenten wachten ook de komst van de nieuwe iPhone 5 in het najaar af. De verkoop van iPads trok veel sterker aan, met 84 procent tot 17 miljoen. De iPod-muziekspeler trok daarentegen weinig publiek met een daling van de verkoop met 10 procent. De verkoop van Mac-computers (laptops en desktops) ging er op jaarbasis twee procent op vooruit tot 4 miljoen. Het bedrijf waarschuwt voor een lagere winst in het vierde kwartaal. Ook de omzet zou dan iets lager uitvallen dan in de afgelopen maanden. (Belga/TV)