Onlangs verwierf de Antwerpse staaltrader Steelforce een meerderheidsparticipatie van 70 procent in Expono, dat vlakbij het Tsjechische Brno gelegen is, en waar 18 mensen werken. Het bedrijf is gespecialiseerd in de handel en verwerking van stalen platen, die voornamelijk voor de machinebouw bestemd zijn. Daarnaast beschikt Expono over opslagruimten, grotendeels overdekt, van in totaal 11.000 vierkante meter. Momenteel bedient Expono de Tsjechische, de Slowaakse, de Poolse en de Hongaarse markten, met de bedoeling om uit te breiden naar de Balkan.

"Met Expono kan Steelforce zijn activiteiten uitbreiden", verklaart gedelegeerd bestuurder Kurt Crollet. Hij laat niet in zijn kaarten kijken over de overnameprijs. "Vroeger waren we zo goed als enkel actief in de verhandeling en het transport van staalproducten. Nu kunnen we in Tsjechië grote staalvoorraden opslaan, om later in kleinere loten door te verkopen aan kleinere staalafnemers. Bovendien kunnen we voortaan ook zorgen voor bestellingen op maat, met de knowhow in staalverwerking waarover we nu beschikken in Tsjechië. We komen echter niet in het rechtstreekse vaarwater van de staalproducenten onze klanten, want onze marktpenetratie in Oost-Europa is vrij klein. De regio was tot voor kort een blinde vlek op onze wereldkaart."

Met de grote jongens

Volgens Steelforce staat de staalwereld aan de vooravond van een periode van zeer korte cycli, van telkens slechts twee à drie maanden. Bovendien is het zeker ook niet onmogelijk dat de staalprijs de komende maanden sterk blijft dalen. Het zou betekenen dat staalproducenten opnieuw hun West-Europese hoogovens moeten stilleggen, en dat staalafnemende bedrijven hun staalvoorraden weer moeten afwaarderen. "Hetzelfde scenario dus als in het begin van de crisis", weet Crollet. "Maar het verschil is dat bij veel ondernemingen het vet ondertussen helemaal van de soep is."

Steelforce laat het voorlopig niet aan zijn hart komen. De grootste onafhankelijke staaltrader van België voelt zich na zijn Tsjechische overname de koning te rijk. "We zijn het PSV van de Champions League", besluit Kurt Crollet. "We mogen meespelen met de groten, en af en toe kunnen we mooie dingen laten zien." De grote staaltraders, dat zijn het Zuid-Afrikaanse Stemcor, het Zwitserse Duferco, en het Duitse CCC Steel. "Inspirerende voorbeelden", vindt Crollet. "Maar we hoeven niet per se even groot te worden." (T)

C.D.C.

Onlangs verwierf de Antwerpse staaltrader Steelforce een meerderheidsparticipatie van 70 procent in Expono, dat vlakbij het Tsjechische Brno gelegen is, en waar 18 mensen werken. Het bedrijf is gespecialiseerd in de handel en verwerking van stalen platen, die voornamelijk voor de machinebouw bestemd zijn. Daarnaast beschikt Expono over opslagruimten, grotendeels overdekt, van in totaal 11.000 vierkante meter. Momenteel bedient Expono de Tsjechische, de Slowaakse, de Poolse en de Hongaarse markten, met de bedoeling om uit te breiden naar de Balkan. "Met Expono kan Steelforce zijn activiteiten uitbreiden", verklaart gedelegeerd bestuurder Kurt Crollet. Hij laat niet in zijn kaarten kijken over de overnameprijs. "Vroeger waren we zo goed als enkel actief in de verhandeling en het transport van staalproducten. Nu kunnen we in Tsjechië grote staalvoorraden opslaan, om later in kleinere loten door te verkopen aan kleinere staalafnemers. Bovendien kunnen we voortaan ook zorgen voor bestellingen op maat, met de knowhow in staalverwerking waarover we nu beschikken in Tsjechië. We komen echter niet in het rechtstreekse vaarwater van de staalproducenten onze klanten, want onze marktpenetratie in Oost-Europa is vrij klein. De regio was tot voor kort een blinde vlek op onze wereldkaart." Met de grote jongens Volgens Steelforce staat de staalwereld aan de vooravond van een periode van zeer korte cycli, van telkens slechts twee à drie maanden. Bovendien is het zeker ook niet onmogelijk dat de staalprijs de komende maanden sterk blijft dalen. Het zou betekenen dat staalproducenten opnieuw hun West-Europese hoogovens moeten stilleggen, en dat staalafnemende bedrijven hun staalvoorraden weer moeten afwaarderen. "Hetzelfde scenario dus als in het begin van de crisis", weet Crollet. "Maar het verschil is dat bij veel ondernemingen het vet ondertussen helemaal van de soep is." Steelforce laat het voorlopig niet aan zijn hart komen. De grootste onafhankelijke staaltrader van België voelt zich na zijn Tsjechische overname de koning te rijk. "We zijn het PSV van de Champions League", besluit Kurt Crollet. "We mogen meespelen met de groten, en af en toe kunnen we mooie dingen laten zien." De grote staaltraders, dat zijn het Zuid-Afrikaanse Stemcor, het Zwitserse Duferco, en het Duitse CCC Steel. "Inspirerende voorbeelden", vindt Crollet. "Maar we hoeven niet per se even groot te worden." (T) C.D.C.