Voor QPinch is het een eerste diversificatie buiten de petrochemie, waar het al installaties plaatste bij het Duitse Borealis en het Japanse Kuraray. Met Boortmalt komt daar nu voor de eerste keer een voedingsbedrijf bij.

Volgens het bedrijf is de technologie geschikt voor de grootste energieverbruikers ter wereld, niet alleen in de petrochemie en voedingsector, maar bijvoorbeeld ook in de papiersector en bij andere bedrijven die grote hoeveelheden proceswarmte verbruiken. De oplossing kan ook de toepassing van andere technieken als carbon capture (opslag van CO2) versnellen.

De technologie van Qpinch, die werd ontwikkeld met de hulp van UGent-professor Chris Stevens, gebruikt een omkeerbare chemische reactie om de restwarmte uit industriële processen met 50 tot 100 graden Celsius te verhogen. Op die manier wordt een deel van de warmte opnieuw bruikbaar. Daardoor kunnen fabrieken evenveel produceren met minder uitstoot en lagere energiekosten.

Boortmalt wil zijn emissies tegen 2030 met 42 procent terugdringen. De installatie van Qpinch, die begin 2023 operationeel wordt, moet daarbij helpen. Door de investering kan Boortmalt 7500 ton CO2-uitstoot vermijden, het equivalent van 5000 kleine personenwagens.

Voor QPinch is het een eerste diversificatie buiten de petrochemie, waar het al installaties plaatste bij het Duitse Borealis en het Japanse Kuraray. Met Boortmalt komt daar nu voor de eerste keer een voedingsbedrijf bij. Volgens het bedrijf is de technologie geschikt voor de grootste energieverbruikers ter wereld, niet alleen in de petrochemie en voedingsector, maar bijvoorbeeld ook in de papiersector en bij andere bedrijven die grote hoeveelheden proceswarmte verbruiken. De oplossing kan ook de toepassing van andere technieken als carbon capture (opslag van CO2) versnellen.De technologie van Qpinch, die werd ontwikkeld met de hulp van UGent-professor Chris Stevens, gebruikt een omkeerbare chemische reactie om de restwarmte uit industriële processen met 50 tot 100 graden Celsius te verhogen. Op die manier wordt een deel van de warmte opnieuw bruikbaar. Daardoor kunnen fabrieken evenveel produceren met minder uitstoot en lagere energiekosten. Boortmalt wil zijn emissies tegen 2030 met 42 procent terugdringen. De installatie van Qpinch, die begin 2023 operationeel wordt, moet daarbij helpen. Door de investering kan Boortmalt 7500 ton CO2-uitstoot vermijden, het equivalent van 5000 kleine personenwagens.