De haven van Antwerpen noteert in 2010 een goederentrafiek (laden en lossen) van in totaal 178 miljoen ton, 13 procent meer dan in 2009. De containertrafiek tekent voor 102 miljoen ton, een groei van bijna 18 procent en meer dan het recordcijfer van 2008. De containerlading presteert beter dan het aantal behandelde TEU's (standaardcontainers), dat afklokt op 8,4 miljoen TEU en met 16 procent toeneemt tegenover 2009.

Het roro-verkeer is gedeeltelijk hersteld en komt met een stijging met 14,8 procent uit op 3,6 miljoen ton. Vooral de aanvoer van auto's bereikt moeizaam het niveau van 2008.

Het vloeibaar massagoed deed het met ruwe aardolie en chemicaliën als absolute sterkhouders in 2010 uitstekend en behaalt - net als het containerverkeer - met 41,4 miljoen ton absolute recordcijfers. Droog massagoed herstelt gedeeltelijk met een toename met 12 procent tot 19,4 miljoen ton.

De trafiek van het conventionele stukgoed - met onder meer staal, houtcellulose en papier - doet het met een toename met 6,3 procent tot 11,1 miljoen ton veel minder goed in vergelijking met 2008 (-34,4 procent). Volgens gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen wordt de Antwerpse haven op het vlak van stukgoed "voortdurend uitgedaagd door Vlissingen, Rotterdam en Zeebrugge".

ScheldeverdiepingIn een toelichting bij de cijfers pleitte Eddy Bruyninckx woensdag voor "verdere, doordachte verbeteringen aan de maritieme toegankelijkheid". Het begrip "nieuwe Scheldeverdieping" werd daarbij niet uitgesproken, aangezien Bruyninckx verklaarde ooit beloofd te hebben "om niet te praten over een verdere Scheldeverdieping voor de huidige voorbij zou zijn". De gedelegeerd bestuurder wees er nog op dat de werkzaamheden voor de Scheldeverdieping vorige week zijn afgerond.

De haven van Antwerpen noteert in 2010 een goederentrafiek (laden en lossen) van in totaal 178 miljoen ton, 13 procent meer dan in 2009. De containertrafiek tekent voor 102 miljoen ton, een groei van bijna 18 procent en meer dan het recordcijfer van 2008. De containerlading presteert beter dan het aantal behandelde TEU's (standaardcontainers), dat afklokt op 8,4 miljoen TEU en met 16 procent toeneemt tegenover 2009. Het roro-verkeer is gedeeltelijk hersteld en komt met een stijging met 14,8 procent uit op 3,6 miljoen ton. Vooral de aanvoer van auto's bereikt moeizaam het niveau van 2008. Het vloeibaar massagoed deed het met ruwe aardolie en chemicaliën als absolute sterkhouders in 2010 uitstekend en behaalt - net als het containerverkeer - met 41,4 miljoen ton absolute recordcijfers. Droog massagoed herstelt gedeeltelijk met een toename met 12 procent tot 19,4 miljoen ton. De trafiek van het conventionele stukgoed - met onder meer staal, houtcellulose en papier - doet het met een toename met 6,3 procent tot 11,1 miljoen ton veel minder goed in vergelijking met 2008 (-34,4 procent). Volgens gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen wordt de Antwerpse haven op het vlak van stukgoed "voortdurend uitgedaagd door Vlissingen, Rotterdam en Zeebrugge". ScheldeverdiepingIn een toelichting bij de cijfers pleitte Eddy Bruyninckx woensdag voor "verdere, doordachte verbeteringen aan de maritieme toegankelijkheid". Het begrip "nieuwe Scheldeverdieping" werd daarbij niet uitgesproken, aangezien Bruyninckx verklaarde ooit beloofd te hebben "om niet te praten over een verdere Scheldeverdieping voor de huidige voorbij zou zijn". De gedelegeerd bestuurder wees er nog op dat de werkzaamheden voor de Scheldeverdieping vorige week zijn afgerond.