De shortseatrafiek in de vier Vlaamse havens lag tijdens de eerste helft van dit jaar 1,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De havens behandelden in totaal 68,7 miljoen ton. Antwerpen, de grootste haven, zette recordcijfers neer.

Dat meldt Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen. Shortsea shipping is de moderne 'kustvaart', waarbij het schip minstens een deel van zijn traject over zee of oceaan aflegt, maar waarbij de oceaan niet wordt gekruist.

Vier havens

Tijdens het eerste semester werd 68,7 miljoen ton behandeld. De shortseatrafiek blijft daarmee nog onder het recordjaar 2011, toen in de eerste jaarhelft meer dan 70 miljoen ton behandeld werd.

Antwerpen, de grootste haven, zette wel recordcijfers neer. Voor het eerst werd er tijdens de eerste zes maanden van het jaar meer dan 45 miljoen ton via shortsea behandeld. Ook in de haven van Zeebrugge was er groei, tot 14,4 miljoen ton.

Gent zakte tot onder 8 miljoen ton, maar het zwaarste verlies was er voor de haven van Oostende. De shortseatrafiek ging er bijna 30 procent lager tot 1,18 miljoen ton. 'Oostende werd zwaar getroffen door het stopzetten van TransEuropa Ferries', zegt het promotiebureau. De rederij werd eind april failliet verklaard.

Vanuit de Vlaamse zeehavens kunnen goederen via shortsea shipping naar 40 landen gebracht worden, gaande van Scandinavië en Rusland tot Noord-Afrika en de landen rond de Zwarte Zee. (Belga/KVDA)

De shortseatrafiek in de vier Vlaamse havens lag tijdens de eerste helft van dit jaar 1,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De havens behandelden in totaal 68,7 miljoen ton. Antwerpen, de grootste haven, zette recordcijfers neer. Dat meldt Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen. Shortsea shipping is de moderne 'kustvaart', waarbij het schip minstens een deel van zijn traject over zee of oceaan aflegt, maar waarbij de oceaan niet wordt gekruist. Vier havens Tijdens het eerste semester werd 68,7 miljoen ton behandeld. De shortseatrafiek blijft daarmee nog onder het recordjaar 2011, toen in de eerste jaarhelft meer dan 70 miljoen ton behandeld werd. Antwerpen, de grootste haven, zette wel recordcijfers neer. Voor het eerst werd er tijdens de eerste zes maanden van het jaar meer dan 45 miljoen ton via shortsea behandeld. Ook in de haven van Zeebrugge was er groei, tot 14,4 miljoen ton. Gent zakte tot onder 8 miljoen ton, maar het zwaarste verlies was er voor de haven van Oostende. De shortseatrafiek ging er bijna 30 procent lager tot 1,18 miljoen ton. 'Oostende werd zwaar getroffen door het stopzetten van TransEuropa Ferries', zegt het promotiebureau. De rederij werd eind april failliet verklaard. Vanuit de Vlaamse zeehavens kunnen goederen via shortsea shipping naar 40 landen gebracht worden, gaande van Scandinavië en Rusland tot Noord-Afrika en de landen rond de Zwarte Zee. (Belga/KVDA)