Met een overslag van 190,6 miljoen ton presteert de Antwerpse haven 3,5 procent beter dan vorig jaar, blijkt maandag bij de voorstelling van de voorlopige jaarcijfers van de haven. Ook het recordcijfer van 2008, dat dateert vanj voor de economische crisis, wordt verpulverd. Toen werd afgeklokt op 189,39 miljoen ton.

"We kunnen de mooiste groeicijfers in Vlaanderen en de Benelux voorstellen", zei Eddy Bruyninckx, de CEO van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, maandag bij de voorstelling van de voorlopige jaarcijfers.

Investeringen

Het nieuwe record is louter te danken aan de sterke stijging bij de vloeibare bulk, bestaande uit (petro)chemische producten. Die toename, met bijna een derde tot 59,7 miljoen ton, komt niet als een verrassing. "Er zijn zware investeringen gebeurd door private sectoren, door inbreiding, maar ook door reconversie, " verduidelijkte CEO Bruyninckx. De tankopslag steeg met 25 miljoen ton. Vooral de overslag door Sea-Tank Terminal was daarbij van belang.

Stabiel beeld

De containertrafiek daalde met 1,8 miljoen ton tot 102 miljoen (-1,7 procent). Volgens de CEO geven die cijfers een stabiel beeld weer, rekening houdend met de omliggende havens. "Rotterdam kende een duidelijkere achteruitgang", aldus Bruyninckx.

De meest opmerkelijke daling komt op rekening van het droog massagoed, dat meer dan een kwart terugviel (-26,8 procent), vooral door een terugval op de kolentrafieken. Dat is volgens Bruyninckx een logisch gevolg van verdwenen afzetmarkten, zoals ArcelorMittal, of de ombouw van steenkoolcentrales naar biomassa.

Wachten op herstel

Het roro-verkeer daalde met 5 procent. Bij het conventioneel stukgoed (voornamelijk staal) was er een terugval van 6,8 procent tot 10 miljoen ton. "Maar van een herstelbeweging is er door de conjunctuur nog geen sprake", klinkt het.

De definitieve jaarcijfers worden in de tweede helft van januari verwacht. (Belga/BO)

Met een overslag van 190,6 miljoen ton presteert de Antwerpse haven 3,5 procent beter dan vorig jaar, blijkt maandag bij de voorstelling van de voorlopige jaarcijfers van de haven. Ook het recordcijfer van 2008, dat dateert vanj voor de economische crisis, wordt verpulverd. Toen werd afgeklokt op 189,39 miljoen ton. "We kunnen de mooiste groeicijfers in Vlaanderen en de Benelux voorstellen", zei Eddy Bruyninckx, de CEO van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, maandag bij de voorstelling van de voorlopige jaarcijfers. InvesteringenHet nieuwe record is louter te danken aan de sterke stijging bij de vloeibare bulk, bestaande uit (petro)chemische producten. Die toename, met bijna een derde tot 59,7 miljoen ton, komt niet als een verrassing. "Er zijn zware investeringen gebeurd door private sectoren, door inbreiding, maar ook door reconversie, " verduidelijkte CEO Bruyninckx. De tankopslag steeg met 25 miljoen ton. Vooral de overslag door Sea-Tank Terminal was daarbij van belang. Stabiel beeldDe containertrafiek daalde met 1,8 miljoen ton tot 102 miljoen (-1,7 procent). Volgens de CEO geven die cijfers een stabiel beeld weer, rekening houdend met de omliggende havens. "Rotterdam kende een duidelijkere achteruitgang", aldus Bruyninckx. De meest opmerkelijke daling komt op rekening van het droog massagoed, dat meer dan een kwart terugviel (-26,8 procent), vooral door een terugval op de kolentrafieken. Dat is volgens Bruyninckx een logisch gevolg van verdwenen afzetmarkten, zoals ArcelorMittal, of de ombouw van steenkoolcentrales naar biomassa.Wachten op herstelHet roro-verkeer daalde met 5 procent. Bij het conventioneel stukgoed (voornamelijk staal) was er een terugval van 6,8 procent tot 10 miljoen ton. "Maar van een herstelbeweging is er door de conjunctuur nog geen sprake", klinkt het. De definitieve jaarcijfers worden in de tweede helft van januari verwacht. (Belga/BO)