Amerikaanse jobmotor schakelt versnelling hoger

Werkzoekenden op een banenbeurs in New York City © Reuters

De grootste economie ter wereld kreeg er in de tweede maand van het jaar meer banen bij dan verwacht, blijkt uit het rapport van het VS-ministerie van Arbeid. Ook is er een opmerkelijke daling van het werkloosheidspercentage.

Het ministerie van Arbeid in de VS noteerde voor februari 295.000 nieuwe banen tegenover een toename met 239.000 in januari. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 240.000 waarop analisten gepolst door het persagentschap Reuters hadden gerekend.

Tegelijk daalde de werkloosheidsgraad van 5,7 procent in januari tot 5,5 procent in februari. Dat is het laagste peil sinds mei 2008.

Beide cijfers wijzen erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt steviger op zijn grondvesten staat, hoewel de daling van de werkloosheid grotendeels te verklaren valt doordat een groot aantal mensen niet langer deel uitmaakt van de beroepsbevolking. Het gemiddelde uurloon in de VS steeg afgelopen maand met drie dollarcent.

Het werkgelegenheidsrapport van het ministerie van Arbeid komt een week voor de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Veel economen verwachten dat de Fed een signaal zal geven dat erop zou kunnen wijzen dat er een renteverhoging in juni volgt. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content