‘Amerikaanse groei zakt onder 2 procent’

Het Capitool in Washington © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

In de Verenigde Staten beleeft de federale overheid de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis. “De Amerikaanse economie is op weg naar haar zwakste prestatie in drie jaar”, verwacht ING-econoom James Knightley.

Welke impact heeft de shutdown op de Amerikaanse economie?

JAMES KNIGHTLEY. “Die begint toe te nemen. Volgens berekeningen op basis van eerdere shutdowns kost zo’n sluiting 0,1 procentpunt groei per week. Deze shutdown is wel minder omvangrijk, want maar negen departementen zijn gesloten, maar ze duurt wel langer. Wij denken dat de Amerikaanse groei onder 2 procent zal zakken in het eerste kwartaal, de zwakste prestatie in drie jaar. Hoe langer het duurt, hoe lager dat cijfer zal uitkomen.

“Er wordt al gesproken over een compromis. Dat toont aan dat de politici de druk beginnen te voelen. Sommige mensen worden al zolang niet betaald dat ze thuis blijven. En bedrijven die in opdracht van de overheid werken, moeten wel hun personeel betalen. Die beginnen dat ook te voelen. Twee weken vertraging zijn nog oké, maar na een maand begint het te knagen.”

In het verleden herstelde de Amerikaanse economie na een shutdown meteen. Hoelang duurt het vooraleer de sluiting echt pijn zal doen?

KNIGHTLEY. “Dat is moeilijk te voorspellen. Het betrokken overheidspersoneel maakt minder dan 1 procent van de werkende Amerikanen uit. Als de rest van de economie het goed blijft doen en de lonen blijven stijgen, zou dat het verlies van de shutdown moeten compenseren. We zijn nu nog hoopvol dat er een hersteleffect komt. Als iemand plots twee maanden loon krijgt uitbetaald, zal hij ook wat meer uitgeven.

“Alleen komt de shutdown boven op een aantal kopzorgen, die ook een negatieve invloed hebben op de economie, zoals de handelsoorlog met China. De sluiting van de overheid zal geen recessie veroorzaken, maar samen met andere factoren kan ze op termijn wel tot een omslag in de economie leiden.”

Hoe doet de shutdown zich nog voelen?

KNIGHTLEY. “Vooral bij kleine bedrijven staat het vertrouwen onder druk. Zij kunnen bijvoorbeeld geen vergunningen krijgen voor een uitbreiding. Ook de vastgoedsector ondervindt de gevolgen, omdat niemand nog steun voor een lening kan aanvragen. En als de vertragingen op de luchthavens echt beginnen op te lopen, kan het ondernemersvertrouwen in het algemeen een knauw krijgen.”

Wat betekent deze politieke crisis voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank?

KNIGHTLEY. “Er komt een pauze in de cyclus van renteverhogingen. Niet alleen omdat de cijfers voor het eerste kwartaal zwakker zouden zijn dan verwacht, maar door de shutdown zijn geen data beschikbaar. Dat was voor december al zo, en nu ook voor januari. De statistici zijn niet op weg om gegevens te verzamelen. De centrale bank moet dus twee maanden blind varen.”

Zal ook de impact op de markten toenemen naarmate dit langer duurt?

KNIGHTLEY. “Voorlopig is dit niet echt een grote factor geweest voor de markten. Dat kan wel veranderen als 1 maart in zicht komt. Dan botsen de Verenigde Staten tegen hun schuldenplafond aan. Als de overheid nog altijd dicht is én zonder cash komt te zitten, zal er onrust ontstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content