Het gaat om de grootste economische terugval sinds de start van de metingen in 1947. Economen gepolst door Reuters hielden voor het tweede kwartaal gemiddeld rekening met een terugval van 34,1 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De forse krimp in het tweede kwartaal op jaarbasis snijdt driemaal dieper dan het vorige diepterecord in het tweede kwartaal van 1958, toen het Amerikaanse bbp met 10 procent afnam. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Amerikaanse economie met 9,5 procent.

De drie voornaamste aspecten die de impact van de pandemie op de Amerikaanse economie weerspiegelen, zijn de fors lagere consumentenuitgaven onder de miljoenen nieuwe werklozen, de oplopende overheidsuitgaven als gevolg van de CARES Act - een omvangrijk steunpakket ter waarde van twee biljoen dollar (1850 miljard euro) - , en de geannuleerde of uitgestelde bedrijfsinvesteringen door de onzekerheid over de toekomst.

Ter illustratie: de consumentenuitgaven, goed voor twee derde van de Amerikaanse economie, namen het afgelopen kwartaal af met 34,6 procent.

De VS bevinden zich nu officieel in een recessie, na een tweede kwartaalkrimp op rij. In de eerste drie maanden van het jaar nam het bbp af met 5 procent.

Het gaat om de grootste economische terugval sinds de start van de metingen in 1947. Economen gepolst door Reuters hielden voor het tweede kwartaal gemiddeld rekening met een terugval van 34,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. De forse krimp in het tweede kwartaal op jaarbasis snijdt driemaal dieper dan het vorige diepterecord in het tweede kwartaal van 1958, toen het Amerikaanse bbp met 10 procent afnam. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Amerikaanse economie met 9,5 procent.De drie voornaamste aspecten die de impact van de pandemie op de Amerikaanse economie weerspiegelen, zijn de fors lagere consumentenuitgaven onder de miljoenen nieuwe werklozen, de oplopende overheidsuitgaven als gevolg van de CARES Act - een omvangrijk steunpakket ter waarde van twee biljoen dollar (1850 miljard euro) - , en de geannuleerde of uitgestelde bedrijfsinvesteringen door de onzekerheid over de toekomst.Ter illustratie: de consumentenuitgaven, goed voor twee derde van de Amerikaanse economie, namen het afgelopen kwartaal af met 34,6 procent.De VS bevinden zich nu officieel in een recessie, na een tweede kwartaalkrimp op rij. In de eerste drie maanden van het jaar nam het bbp af met 5 procent.