Amerikaanse bedrijven dringen aan op verlaging vennootschapsbelasting naar 20 procent

© BelgaImage

“De belofte van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 naar 15 procent zal voor extra druk zorgen”, klinkt het.

Er moet tegen eind dit jaar duidelijkheid komen over de plannen van de regering om de vennootschapsbelasting te verlagen. Daar dringt de Amerikaanse Kamer van Koophandel in België AmCham op aan, zeker nu de verkozen Amerikaanse president Donald Trump een verlaging heeft beloofd van de belastingen naar 15 procent.

Eind dit jaar

Een dringende fiscale hervorming is voor Amerikaanse bedrijven in België essentieel, aldus Marcel Claes, chief executive van AmCham Belgium. “Het is hoog tijd dat daar werk van wordt gemaakt. Liefst voor het eind van het jaar”, zegt Claes.

AmCham vraagt een verlaging van de huidige vennootschapsbelasting van meer dan 33 procent naar 20 procent, met behoud van de notionele intrestaftrek. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt werkt aan een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 25 procent en 20 procent voor kmo’s.

Verkiezingsbelofte Trump

De belofte van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 naar 15 procent zal voor extra druk zorgen, klinkt het bij AmCham. “Als het effectief 15 procent wordt, zal de druk vergroten”, zegt Claes. Amerikaanse bedrijven zullen dan naar investeringsopportuniteiten kijken waar de belastingsvoet niet hoger ligt dan in hun eigen land.

Amerikaanse bedrijven behoren tot de belangrijkste investeerders in ons land. Zo zijn ze goed voor 12,1 procent van de industriële tewerkstelling in België, blijkt uit een nieuw AmCham-rapport.

Hoge loonkosten

Een andere klassieker in de AmCham-boodschap is de vraag om de hoge loonkosten in ons land weg te werken, ook al is die handicap de voorbije jaren gedaald als gevolg van een indexsprong en loonbevriezing én reduceert de nieuwe wet op de looncompetitiviteit fors de marge voor toekomstige loonakkoorden.

“De nieuwe wet op de looncompetitiviteit betekent een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet helemaal. De historische loonhandicap blijft groot”, legt Claes uit. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content