Volgens cijfers van het ministerie van Economie kwamen er in de VS in september 148.000 banen bij, tegenover 193.000 in augustus. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hadden gerekend op 180.000 nieuwe jobs.

Maar er valt ook goed nieuws te melden bij het banenrapport. De werkloosheidsgraad is namelijk gedaald van 7,3 tot 7,2 procent. Dat is het laagste peil sinds sinds november 2008. Analisten hadden een status-quo van 7,3 procent vooropgesteld.

Het banenrapport, dat officieel gepland was op 4 oktober, werd pas enkele weken later bekendgemaakt door de heisa rond de zogenaamde 'shutdown'. Volgens economen verliest de Amerikaanse economie dit (vierde) kwartaal 0,6 procent van zijn pluimen (bbp) als gevolg van de shutdown die 16 dagen duurde.

Door de tegenvallende resultaten op de Amerikaanse arbeidsmarkt is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank nog een tijd vasthoudt aan het soepel monetair beleid.

Dat beleid is erop gericht de economie aan te zwengelen door maandelijks voor 85 miljard dollar aan schuldpapier in te kopen. Hoewel Fed-voorzitter Bernanke voor de zomer nog aankondigde dat inkooprogramma af te willen bouwen, verklaarde hij in september dat daar geen sprake van kan zijn zolang het economisch herstel broos blijft. Met een werkloosheidsgraad boven de 7 procent wordt het programma alvast niet afgebouwd.

De gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank komen volgende week bijeen om zich te beraden over het monetaire beleid. Janet Yellen volgt in 2014 Ben Bernanke op als voorzitter van de Federal Reserve. (Reuters/BO)

Volgens cijfers van het ministerie van Economie kwamen er in de VS in september 148.000 banen bij, tegenover 193.000 in augustus. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hadden gerekend op 180.000 nieuwe jobs. Maar er valt ook goed nieuws te melden bij het banenrapport. De werkloosheidsgraad is namelijk gedaald van 7,3 tot 7,2 procent. Dat is het laagste peil sinds sinds november 2008. Analisten hadden een status-quo van 7,3 procent vooropgesteld. Het banenrapport, dat officieel gepland was op 4 oktober, werd pas enkele weken later bekendgemaakt door de heisa rond de zogenaamde 'shutdown'. Volgens economen verliest de Amerikaanse economie dit (vierde) kwartaal 0,6 procent van zijn pluimen (bbp) als gevolg van de shutdown die 16 dagen duurde.Door de tegenvallende resultaten op de Amerikaanse arbeidsmarkt is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank nog een tijd vasthoudt aan het soepel monetair beleid. Dat beleid is erop gericht de economie aan te zwengelen door maandelijks voor 85 miljard dollar aan schuldpapier in te kopen. Hoewel Fed-voorzitter Bernanke voor de zomer nog aankondigde dat inkooprogramma af te willen bouwen, verklaarde hij in september dat daar geen sprake van kan zijn zolang het economisch herstel broos blijft. Met een werkloosheidsgraad boven de 7 procent wordt het programma alvast niet afgebouwd. De gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank komen volgende week bijeen om zich te beraden over het monetaire beleid. Janet Yellen volgt in 2014 Ben Bernanke op als voorzitter van de Federal Reserve. (Reuters/BO)