Dankzij de chapter 11-procedure zal volgens het bedrijf kunnen worden bespaard, vooral in de loonmassa. De kostenhandicap tegenover de concurrenten was onhoudbaar geworden, argumenteert Thomas Horton, de nieuwe topman en voormalig financieel directeur van American Airlines.

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 was American Airlines de enige luchtvaartmaatschappij die het faillissement wist te ontwijken en de chapter 11-procedure niet aanvroeg. Concurrenten deden dat wel, waardoor ze de mogelijkheid kregen forse kostenbesparingen bij het personeel door te voeren en vluchten te schrappen.

De luchtvaartmaatschappij slaagde er niet in om recentelijk tot een overeenkomst te komen met piloten over kostenbesparingen. Bovendien wogen fusies van de concurrenten onderling steeds zwaarder op American Airlines, ooit de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De luchtvaartreus zakte onder meer daardoor naar de derde plaats op de rangschikking van Amerikaanse maatschappijen.

American Airlines verwacht zijn activiteiten gewoon te kunnen voortzetten tijdens een reorganisatie. De vluchtschema's veranderen niet, en de tickets blijven geldig.

American Airlines bedient 260 luchthavens in meer dan 50 landen en voert dagelijks meer dan 3.300 vluchten uit. De maatschappij is ook actief op Brussels Airport. (Belga/Bloomberg/BO)

Dankzij de chapter 11-procedure zal volgens het bedrijf kunnen worden bespaard, vooral in de loonmassa. De kostenhandicap tegenover de concurrenten was onhoudbaar geworden, argumenteert Thomas Horton, de nieuwe topman en voormalig financieel directeur van American Airlines. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 was American Airlines de enige luchtvaartmaatschappij die het faillissement wist te ontwijken en de chapter 11-procedure niet aanvroeg. Concurrenten deden dat wel, waardoor ze de mogelijkheid kregen forse kostenbesparingen bij het personeel door te voeren en vluchten te schrappen. De luchtvaartmaatschappij slaagde er niet in om recentelijk tot een overeenkomst te komen met piloten over kostenbesparingen. Bovendien wogen fusies van de concurrenten onderling steeds zwaarder op American Airlines, ooit de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De luchtvaartreus zakte onder meer daardoor naar de derde plaats op de rangschikking van Amerikaanse maatschappijen. American Airlines verwacht zijn activiteiten gewoon te kunnen voortzetten tijdens een reorganisatie. De vluchtschema's veranderen niet, en de tickets blijven geldig. American Airlines bedient 260 luchthavens in meer dan 50 landen en voert dagelijks meer dan 3.300 vluchten uit. De maatschappij is ook actief op Brussels Airport. (Belga/Bloomberg/BO)