De Ierse staat verwerft door de financiële injectie 93 procent van het kapitaal van AIB, meldt minister van Financiën Brian Lenihan donderdag.

Allied Irish Bank was ooit de grootste kredietverstrekker van Ierland, maar kwam in de problemen toen de Ierse huizenmarkt instortte. De bank zag zich verplicht buitenlandse onderdelen te verkopen, maar die opbrengsten verbleekten door almaar oplopende afschrijvingen op uitstaande leningen.

Allied Irish Banks is door de nationalisering de vierde financiële instelling in Ierland die in handen van de overheid komt sinds het land afstevende op het bankroet, en geholpen moest worden met een Europees reddingsplan.

De kapitaalsinjectie aan AIB maakt deel uit van het pakket van 85 miljard euro noodhulp dat eind november 2010 aan Ierland werd toegekend door de Europese Unie en het IMF. 35 miljard euro daarvan gaat naar de redding van de banksector. AIB moet nog eens 6,1 miljard euro aan kapitaal ophalen om te voldoen aan de voorwaarden voor de financiële steun.

Dinsdag stemde de Europese Commissie in met een nieuwe herkapitalisering van drie noodlijdende Ierse banken, waaronder AIB.

De Ierse staat verwerft door de financiële injectie 93 procent van het kapitaal van AIB, meldt minister van Financiën Brian Lenihan donderdag.Allied Irish Bank was ooit de grootste kredietverstrekker van Ierland, maar kwam in de problemen toen de Ierse huizenmarkt instortte. De bank zag zich verplicht buitenlandse onderdelen te verkopen, maar die opbrengsten verbleekten door almaar oplopende afschrijvingen op uitstaande leningen. Allied Irish Banks is door de nationalisering de vierde financiële instelling in Ierland die in handen van de overheid komt sinds het land afstevende op het bankroet, en geholpen moest worden met een Europees reddingsplan. De kapitaalsinjectie aan AIB maakt deel uit van het pakket van 85 miljard euro noodhulp dat eind november 2010 aan Ierland werd toegekend door de Europese Unie en het IMF. 35 miljard euro daarvan gaat naar de redding van de banksector. AIB moet nog eens 6,1 miljard euro aan kapitaal ophalen om te voldoen aan de voorwaarden voor de financiële steun. Dinsdag stemde de Europese Commissie in met een nieuwe herkapitalisering van drie noodlijdende Ierse banken, waaronder AIB.