De allersnelste internetcentrales komen vandaag van Cisco en Juniper. Zij verdelen een koek van ongeveer 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) in een verhouding van een kleine 4 voor Cisco, tegen 1 voor de rest. Nu komt Alcatel-Lucent (ALU) daar zijn deel van opeisen. ALU heeft meer slagkracht dan het kleine Juniper en heeft al een sterke positie in de 'service routers' waarop de internetlijnen van de abonnees toekomen, aan de rand van het internet. ALU is ook de nummer 1 of 2 in DSL-lijnen.


Het nieuwe 7950 XRS Core Router Systeem van ALU heeft volgens de fabrikant vijf keer meer capaciteit dan de routers waarop het internet vandaag draait. Ze zijn ook 66 procent energievriendelijker. Grote klanten van ALU, zoals BT, Verizon en NTT, zijn naar eigen zeggen blij met de introductie omdat ze zo de flessenhalzen in hun netwerk gemakkelijker kunnen wegwerken.

Wie minder blij zal zijn is Cisco, dat in het eerste kwartaal bijna 16 procent nettowinst maakte over zijn omzet. Met de keuze tussen drie belangrijke fabrikanten van core routers bestaat de kans dat de prijzen dalen. Ook dat is goed nieuws voor de operatoren. (BL)

De allersnelste internetcentrales komen vandaag van Cisco en Juniper. Zij verdelen een koek van ongeveer 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) in een verhouding van een kleine 4 voor Cisco, tegen 1 voor de rest. Nu komt Alcatel-Lucent (ALU) daar zijn deel van opeisen. ALU heeft meer slagkracht dan het kleine Juniper en heeft al een sterke positie in de 'service routers' waarop de internetlijnen van de abonnees toekomen, aan de rand van het internet. ALU is ook de nummer 1 of 2 in DSL-lijnen. Het nieuwe 7950 XRS Core Router Systeem van ALU heeft volgens de fabrikant vijf keer meer capaciteit dan de routers waarop het internet vandaag draait. Ze zijn ook 66 procent energievriendelijker. Grote klanten van ALU, zoals BT, Verizon en NTT, zijn naar eigen zeggen blij met de introductie omdat ze zo de flessenhalzen in hun netwerk gemakkelijker kunnen wegwerken. Wie minder blij zal zijn is Cisco, dat in het eerste kwartaal bijna 16 procent nettowinst maakte over zijn omzet. Met de keuze tussen drie belangrijke fabrikanten van core routers bestaat de kans dat de prijzen dalen. Ook dat is goed nieuws voor de operatoren. (BL)