Volgens Gino Van Ossel van de Vlerick Management School zal een eerste winkel op korte termijn weinig veranderen aan het retaillandschap in ons land, maar op langere termijn zou dat wel het geval kunnen zijn. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel winkels de Nederlandse keten in ons land opstart. In de sector circuleren cijfers rond de 200 winkels die Albert Heijn op termijn zou willen openen.

De impact op langere termijn kan enorm zijn, omdat de retailmarkt in Nederland volledig anders is. "De condities zijn er niet dezelfde als in België. Geen enkele speler was actief op de markten België en Nederland. Met de komst van Albert Heijn wordt dit voor het eerst doorbroken," verduidelijkt Van Ossel. Van Ossel wijst daarbij op de prijzenoorlogen die de Nederlandse supermarkten hebben uitgevochten, en de gevolgen daarvan voor de merkenproducenten die er zwaar onder druk zijn gezet.

De komst van de Nederlandse keten zal door de sector - de leveranciers en de distributeurs - alvast met argusogen worden gevolgd, voorspelt Van Ossel. De Vlerick-professor wijst er op dat Albert Heijn "een enorm performante keten is".

Volgens Gino Van Ossel van de Vlerick Management School zal een eerste winkel op korte termijn weinig veranderen aan het retaillandschap in ons land, maar op langere termijn zou dat wel het geval kunnen zijn. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel winkels de Nederlandse keten in ons land opstart. In de sector circuleren cijfers rond de 200 winkels die Albert Heijn op termijn zou willen openen. De impact op langere termijn kan enorm zijn, omdat de retailmarkt in Nederland volledig anders is. "De condities zijn er niet dezelfde als in België. Geen enkele speler was actief op de markten België en Nederland. Met de komst van Albert Heijn wordt dit voor het eerst doorbroken," verduidelijkt Van Ossel. Van Ossel wijst daarbij op de prijzenoorlogen die de Nederlandse supermarkten hebben uitgevochten, en de gevolgen daarvan voor de merkenproducenten die er zwaar onder druk zijn gezet. De komst van de Nederlandse keten zal door de sector - de leveranciers en de distributeurs - alvast met argusogen worden gevolgd, voorspelt Van Ossel. De Vlerick-professor wijst er op dat Albert Heijn "een enorm performante keten is".